Gulyás Márton: "A jelenlegi támogatásaink végesek"

A Krétakör lemondott a 2014-es állami támogatásról, mivel annak összegét a kuratóriumi döntés után a minisztérium a felére húzta meg. Támogatói programot hirdettek meg, többek között erről kérdezte Gulyás Márton ügyvezetőt a Magyar Narancs.

 

A Magyar Narancs cikkéből:

 

Gulyás Márton hangsúlyozta: a meghirdetett program nem alkotói függetlenséget jelent, mert az eddig is biztosított volt a Krétakör számára. "Azt gondoljuk, hogy mindazok számára biztosított az alkotói függetlenség, akik adott esetben állami támogatásban részesülnek, mert nincs ilyen értelemben vett nyomásgyakorlás. A nyomásgyakorlás inkább úgy mutatkozott meg, hogy a Krétakörrel szembeni kormánykritika meg a kormányközeli médiakritika mindig abból indult ki, hogy miközben a Krétakör direkt állami működési támogatásban részesült, aközben kritikus volt, amikor lekötelezettnek kellett volna lennie. Azt vettük észre, hogy nem tudjuk elmagyarázni, hogy ez a kettő nem függ össze" - fogalmazott az ügyvezető.

 

gulyas marton

 

"Rengeteg pénzt költ egyébként jelenleg a kormányzat kultúrára, az operaház támogatását majdhogynem megtriplázták, de mondhatnánk akár a Nemzeti Színházat is példának, megnézhetnénk, hogy az éves rendes működési támogatáson felül a különböző kormányrendeletek mennyi pluszforrást biztosítanak ezen intézmények számára. Azt lehet mondani, hogy itt egyáltalán nem a pénz szűkéből adódó kényszerhelyzetben lavíroz a kormány, hanem nyilvánvaló, hogy vannak kedvezményezettek és kevésbé kedvezményezettek, vagy adott esetben tiltottak. Azt gondoltuk, hogy az egy elég egyértelmű jelzés, hogy nem kívánunk adott esetben kollaborálni ezzel a hatalommal, ha a támogatást úgy fordítja le, hogy ezzel a pénzzel lekötelezettjeivé válunk" - szögezte le Gulyás Márton.

 

Kiemelte: ha a korábbi időszakban is kizárólag a magyar állam dotációjára lettek volna utalva, akkor nem tudtak volna előadást létrehozni az elmúlt 2-3-4 évben. A jelenleg készülő új produkcióban – a Lúzerben – egy grazi, egy bordeaux-i, egy brüsszeli fesztivál és a Trafó pénze van, de nyilvánvaló, hogy a külföldi partnerek nélkül egyszerűen nem tudnának dolgozni.

 

"Maximálisan szükségünk van támogatókra, mert hiányzik egy jelentősebb forrás 2015-re vonatkozóan. Az, amit most csinálunk, nem pusztán arról szól, hogy fitogtassuk az erőnket, hogy micsoda támogatói hálózatunk van, és hogy ezer selfie vagy adott esetben 10 nap alatt körülbelül 700 ezer forint összegyűlik egy-egy felhívásra. Ezek fontos fejlemények, de ennél sokkal többre van szükségünk ahhoz, hogy rendesen tudjunk működni. A jelenlegi támogatásaink végesek, és amennyiben nem sikerül egy kellően széles bázist kiépítenünk a támogatókból, akik havi 500 forintot garantálnak számunkra, akkor azt kell mondani, hogy a Krétakör nem fog tudni tovább működni" - hívta fel a figyelmet a Krétakör ügyvezetője.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása