5 előadás 5 estén át - 5 éves a Duda Éva Társulat

5 napos fesztivállal kezdi az idei évadot a Duda Éva Társulat, melynek keretében egymást követő 5 estén át láthatóak az elmúlt évek legjobb előadásai, melyek közül 3 ezúttal látható utoljára. Az október 1-jén kezdődő program fő helyszíne a Mu Színház, a fesztivált a MOM Kulturális Központban zárják.

 

A Duda Éva Társulatról:

 

A Társulat a 2009/2010-es színházi évad során formálódott önálló együttessé Duda Éva kezdeményezésére, aki független alkotóként számos színházi műfajban dolgozott korábban, nagyszínpadi zenés előadások és kis létszámú progresszív előadások koreográfusaként vált ismertté.


Az együttes első, egyben bemutatkozó darabja a Lunatika volt, mely elnyerte a Lábán Rudolf-díjat és több fesztivál díjnyertes előadása lett. Ekkor fogalamzódott meg a csapat irányultsága a kortárs tánc területén, kialakultak a színpadi közlés alapvetései, a mozgásvilág sajátos dinamizmusa, a fizikai tánc kifejező és drasztikus elemeinek használata, valamint a táncosok egyéniségéből fakadó személyes megoldások, és legfőképpen a tánc nem esztétikai, hanem színházi megközelítésének igénye.

 

lunatika remaster domolky web 005

Lunatika (fotó: Dömölky Dániel)


Rövidesen egy teljes repertoár felépítése következett, melyben számos vizuálisan vagy tartalmilag jelentős előadás született, mint a Faun, az overDose, az After, vagy éppen a kultúrpolitikára reagáló Stop’n’Go és a Virtus. Néhány év alatt Budapest egyik meghatározó, markáns arculatú független tánc társulatává nőtte ki magát. Az alkotó közösségnek tekinthető együttes gyakori vendége hazai és nemzetközi rendezvényeknek, fesztiváloknak, és a repertoár gazdagítása céljából maga is meghív külföldi alkotókat egy-egy produkció létrehozására. További tevékenységét tekintve rendszeres szervezői workshopoknak, szakmai programoknak, és a koprodukciók és nemzetközi együttműködések híve. Saját stúdiója a Jurányi utcai Inkubátorházban található.

 

A projekt rendszerben működő csapat magját a jól ismert táncosok mellett, fiatal tehetségek alkotják: pályájuk elején járó lendületes előadók, valamint komoly szakmai múlttal rendelkező, neves táncművészek dolgoznak együtt és hatnak egymásra. A társulatot éppen a tagok sokrétű tapasztalatának köszönhetően egyediség, energikus és szuggesztív előadói jelenlét és magas szintű technikai tudás jellemzi. Az együttes munkáiban szembetűnő, hogy többnyire az ember és a közösség viszonyait vizsgálja. Gyakori a kontakt és partnering elemek használata, olykor fanyar humorral ábrázolva helyzeteket. A szituáció-centrikus szerkesztés és a személyes, emocionális létállapotokból táplálkozó ’testbeszéd’ értelmezhető formát nyer a mozgás nyelvén, néhol narratív, olykor absztrakt módon, néhol pedig motívumrendszereken keresztül kommunikálva a nézővel. (forrás: dudaeva.net)

 

duda virtus 02 domolky daniel weblogo 050

Virtus (fotó: Dömölky Dániel)

 

 

A születésnapi fesztivál programja:

 

Október 1. 20:00 szerda – Mu Színház
VIRTUS – special edition - cirkusz és a tánc
utána koncert – opening party

 

 

A Virtus az első olyan magyar produkció, amely a kortárs tánc és az underground cirkuszi világ ötvözéséből született, lendületes élő zenével, a színházi tér számos síkját kihasználva, sajátosan magyar ízzel.

 

Előadók, alkotók: Egyed Beáta, Jenna Jalonen, Simkó Beatrix, Zoletnik Zsófia, Bora Gábor, Csuzi Márton, Grecsó Zoltán, Újvári Milán, Kecskés Ábrahám, Mező András
Zeneszerző: Szirtes Edina Mókus, Kunert Péter
Zenei előadók: Szirtes Edina Mókus, Földes Gábor, Kovács Ferenc Öcsi
Koreográfus-rendező: Duda Éva

 

 

Október 2. 20:00 csütörtök – Mu Színház
FAUN - víz és a tánc

UTOLSÓ ELŐADÁS!

 

 

A Faun misztikus és mitológikus szélsőségek irányába vezet, ahol a fantázia elvarázsolt, fenyegető világa kap teret. A legendás múlt századbeli előadás látványos és korszerű adaptációja, egy vízzel borított térben.

 

Előadók, alkotók: Egyed Beáta, Bora Gábor, Csuzi Márton, Grecsó Zoltán, Lázár Eszter, Simkó Beatrix
Zeneszerző: Kunert Péter
Koreográfus: Duda Éva
A Nemzeti Táncszínház és a Duda Éva Társulat közös produkciója.

 

 

Október 3. 20:00 péntek – Mu Színház
AFTER - thriller és a tánc

UTOLSÓ ELŐADÁS!

 

 

Maga a fogalom: a család, mint a társadalom alapvető pillére, a „normális” életforma alapja, egyre inkább értékét veszti a társadalomban. Ennek sok oka van: az egyre jobban előtérbe tolakodó egyéni jogok, az önzésre ösztökélő média, a változó munkavállalási körülmények, és még sorolhatnánk. Egy tanulság egész nyilvánvaló: a párok egymáshoz való viszonya és a család érdekei eltávolodtak egymástól.

 

Előadók, alkotók: Csák Beatrix, Csuzi Márton, Újvári Milán, Jenna Jalonen
Zene: Kunert Péter
Koreográfus: Duda Éva

 

 

Október 4. 20:00 szombat – Mu Színház
LUNATIKA - álom és a tánc

UTOLSÓ ELŐADÁS!

 

 

 

Az előadás belehelyezi a táncosokat és a nézőket egy különös környezetbe, melyben a tegnap, a ma és a holnap ütköztetése és találkozása történik. A darabot akár fiktív időutazásnak is nevezhetjük, ahol egyszerre mindhárom sík egymás mellett terem, miközben az ébrenlét és az álom határán egyensúlyozunk.

 

Előadók, alkotók: Bora Gábor, Csuzi Márton, Grecsó Zoltán, Egyed Beáta, Lázár Eszter, Rusu Andor, Simkó Beatrix
Zeneszerző: Kunert Péter
Koreográfus: Duda Éva

 

 

Október 5. 19:00 vasárnap – Mom Kulturális Központ
Flashback: EGY KIÁLLÍTÁS KÉPEI – politika és a tánc

 

 

Az előadás alapja Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című műve, mely fontos lenyomata egy korszaknak és életérzésnek. Mai szemmel és érzékekkel fogalmazzuk újra a múltat idéző zenei tételeket, letűnt korok világát rajzoljuk át, melyek a hatalom és az elnyomás képeit villantják fel.


Előadók: Egyed Beáta, Lázár Eszter, Simkó Beatrix, Stetina Szonja, Csuzi Márton, Bora Gábor, Rusu Andor, Takács László
Zene: Muszorgszkij és Kunert Péter
Felvételen zongorázik: Dinyés Dániel
Látvány, koreográfia: Duda Éva
A Nemzeti Táncszínház és a Duda Éva Társulat közös produkciója

 

TÁMOGATÓK:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, NKA, FÜGE, Jurányi, Műhely Alapítvány, Mekka Interaktív, Táncélet.hu, Szloven Köztársaság Nagykövetsége, Nemzeti Táncszínház, Mu Színház, Movein Stúdió


Fotó: Dömölky Dániel

 

Bővebb információ, játékok és sok meglepetés: www.evaduda.net

 

Forrás: Duda Éva Társulat

 

 

süti beállítások módosítása