"Antiszemita" opera ellen tüntettek a New York-i Metropolitannél

Több száz tüntető fogadta hétfő este a New York-i Metropolitan Opera évadnyitó előadására érkezőket, a protestálók a The Death of Klinghoffer című kortárs opera őszi bemutatójának törlését követelték az operaház vezetésétől.

A Lincoln Center előtti egybegyűltek transzparenseiken annak a véleményüknek adtak hangot, hogy John Adams brit zeneszerző operája "a terrorizmust dicsőíti" és "antiszemita". A Met október 20-ra tervezi az opera bemutatóját.


Az Adams egyik mesterművének tartott opera az Achille Lauro-ügyet idézi fel. Az olasz luxushajót 1985-ben térítették el a Palesztin Felszabadítási Front tagjai, akik a fedélzeten megöltek egy mozgássérült zsidó amerikai túszt, Leon Klinghoffert. 

 

metrop


Az operában a palesztinok, az izraeliek, az áldozatok és a terroristák is megszólalnak, ami már az 1991-es ősbemutató után is vitát kavart. Ez a vita újult ki tavasszal, amikor az operaház meghirdette az új évad műsortervét. Néhány zsidó szervezet már akkor megkérdőjelezte a mű színre vételét. Az operaház végül a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) amerikai zsidó szervezettel történt konzultáció után határozott úgy, hogy törli az előadás november 15-re meghirdetett élő közvetítését.


Tom Morris, az operaház igazgatója a múlt heti próbán hangsúlyozta, hogy a mű a terrorizmust dramatizálja, és semmivel sem elnézőbb, mint például Verdi - Shakespeare drámáján alapuló - Otello című operája, amely "azt sugallja az embereknek, hogy öljék meg feleségüket".


Peter Gelb, a Met főigazgatója egy korábbi interjúban leszögezte, hogy a mű nem antiszemita, és nem dicsőíti a terrorizmust. Mint fogalmazott: az opera mély tisztelettel adózik Leon és Marilyn Klinghoffer emléke előtt, és teljes mértékben elítéli a brutális gyilkosságot.

 

Az új évadot a Met Mozart Figaro házassága című operájának bemutatójával nyitotta meg hétfő este. A közönség - soraiban olyan világsztárokkal, mint Josh Lucas, Rob Thomas vagy Vera Wang divattervező - hatalmas tapsviharral ünnepelte az opera szereplőit.

 

süti beállítások módosítása