A Körösök találkozásánál tartott évadnyitót a Jókai Színház

A nyári sikerek, vendégszereplések méltatásával kezdte összegzését Fekete Péter igazgató Szanazugban, a 2014-2015-ös évadnyitó, családias hangulatú társulati ülésén. Az értékelés után a direktor ismertette az új évad műsortervét, a bérleteket és az újításokat.

 

Fekete Péter igazgató így nyitotta meg az évadot:

 

A választások évében, amikor egy évben háromszor is az urnákhoz járulunk, szimbolikusan akár a „Választások Évadának” is nevezhetnénk a Békéscsabai Jókai Színház előttünk álló évadát, hiszen a bérletprogram összeállításában a nézőknek több alkalommal szabad választási lehetőséget adunk.

 

Az évadunk célja, hogy tartsuk műsoron, kínáljuk fel, mutassuk meg a korábban elkészült értékeinket azoknak, akik most szeretnék megnézni ezeket. Ennek értelmében a négy nagyszínházi előadást tartalmazó bérletünket kiszélesítjük egy választható stúdiószínházi előadással, melyet a repertoáron lévő hét stúdió-darabunkból választhatnak ki a nézők a bérlet megvásárlásakor.

 

A választási lehetőségek ezzel még nem érnek véget, hiszen a nagyszínházi bérletben a nyitó darabot is szabad választással döntheti el a néző. A kínálat: a Lovak vagy a Koldusopera. Mindkét darab fergeteges közönségsikerrel élte meg az elő-bemutatóját 2014 tavaszán, de a bérletes közönségünknek még nem volt lehetősége megtekintenie őket. Itt az alkalom! Mindkét mű a színház egy-egy megbecsült művészének (Bartus Gyulának és Katkó Ferencnek) munkája. A művek óvatos, tájékozódó kísérletnek indultak, de mert mindkettő remek kritikákat kapott, nyugodt bizalommal ajánlhatjuk őket bérletes közönségünknek is. Az előbbi, a Lovak, könnyedebb táncjáték-musical, míg a Koldusopera, Brecht klasszikusa, elvontabb társadalomkritikájú mű.

 

jokai

Fotó: jokaiszinhaz.hu

 

Második bemutatóként ifj. Mlinár Pál és Falusi László Ládafia című táncjátékát dolgozzuk át a Balassi Táncegyüttessel koprodukcióban, színészekkel kiegészítve az eredeti előadást. Pataki András rendezésében Kovács Frigyes Jászai-díjas színművész főszereplésével készül az ősz nagy drámája, az Egerek és emberek, mely társulatunk szinte valamennyi férfi tagját színpadra szólítja. Karácsony előtt mutatjuk be a gyerekeknek és családoknak Belinszki Zoltán - Varga Viktor: Holle anyó című mese musicaljét, melynek zenéjét a Jókai Színház zenei vezetője, Gulyás Levente szerezte.

 

A sok férfi szereplőt felsorakoztató Egerek és emberek után egy igazi női darab, a Bernarda Alba háza következik Béres László rendezésében, flamenco zenével és tánccal, 2015 januári bemutatással. Az Ibsen Stúdiószínházban két kortárs ősbemutatóra készülünk. Az egyik Zelei Miklós-Pethő Sándor Karkithemia című darabja Tege Antal rendezésében, Kara Tünde Jászai-díjas színművésznőnk monodrámájaként, a másik Apáti Miklós a legendás énekes-színésznő, Karády Katalin életéből jelenteket felvillantó K und K (Karádi katonái) című darabja, Merő Béla rendezésében.

 

2015 tavaszán ismét műsorra tűzzük A dzsungel könyvét, hogy azok a fiatalok, akik az előző évadban nem láthatták, megtekinthessék azt. A Talamba Ütőegyüttes és a Cimbaliband együttes zenéjére nagyszabású táncos színmű készül Fekete Péter rendezésében, Orient Express címmel, mely az európai és orientális kultúra együttesét mutatja fel, s egyben emléket állít az I. Világháború kitörési pillanatának. Még egy koprodukcióra sor kerül ebben az évadban: az Újvidéki színházzal közösen állítjuk színpadra Mrozek: Özvegyek című darabját Dávid Zsuzsa rendezésében. Az előzetes tervek szerint júniusban láthatják nézőink Csiszár Imre rendezezésében a Tévedések vígjátékát.

 

Továbbra is fontos cél az ifjúsági és iskolás réteg megszólítása. A tinédzser korosztály nevelése, a felnőtt társadalomba való beilleszkedése szempontjából a színházművészet, mint közpénzből fenntartott művelődési ág, jelentős felelősséggel tartozik. Az oktatási intézmények nevelési feladatainak támogatására – és a saját, új színházi közönségünk kinevelésére – továbbra is kiemelt figyelmet kívánunk fordítani. Ennek érdekében évadonként több darabot is a konkrét tananyaghoz illeszkedő módon tűzünk műsorra, folytatni szándékozunk az Ádámok és Évák programsorozatot, Békéscsaba fiatalsága számára nyitva áll az új évadban is a Mindentudás Színházi Egyeteme, valamint a Mű-Kedvelő Érték-Tár programsorozattal elindult az amatőr színjátszó csoportok felkarolása.

 

Ünnepekben, gálákban, projektekben a következő évadban sem lesz hiány, hogy csak a Magyar Teátrum Díjátadó Gálát, a Magyar Drámaíró Versenyt vagy a 24 órás versfolyamot említsük. Teátrumunk a hatvanadik évadába érkezett, október 6-án lesz éppen 60 éve, hogy Jókai Mór: Az aranyember című színművét bemutatta a színház társulata.

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

 

süti beállítások módosítása