Gdanskban felavatták az új Shakespeare Színházat

Donald Tusk leköszönő lengyel miniszterelnök, az Európai Tanács kijelölt elnöke nyitotta meg ünnepélyesen a hét végén a Balti-tengeri lengyel kikötőváros, Gdansk új büszkeségét, a Shakespeare Színházat, szinte ugyanazon a helyen, ahol 400 évvel ezelőtt angol színészek a nagy drámaíró színdarabjait játszották.

Az első előadás szombat este a Hamlet volt a londoni Globe Színház híres társulatának bemutatásában. 


A Shakespeare Színház Jerzy Limonnak, az anglisztika és a színháztudomány professzorának ötlete volt, amelyet még 1989-ben fejtett ki Erzsébet kori színház Gdanskban című könyvében. A tudós, egyben az idén 18. évfolyamát kezdő Shakespeare Fesztivál társszervezője, 1990-ben hívta életre a Gdanski SzínházAlapítványt, majd sikerült megnyernie tervéhez a város és a vajdaság vezetői, valamint Károly walesi herceg, brit trónörökös és Andrzej Wajda világhírű Oscar-díjas lengyel filmrendező támogatását.

 

sszinhaz

 

Az új színház csaknem ugyanazon a helyen épült fel, ahol a 17. században egy vívóiskola épületében vándorszínész társulatok, köztük németek és angolok tartottak színi előadásokat. Az épület, amely három és fél év alatt készült el, a 400 évvel ezelőtti és a modern építészet érdekes keveréke. A tervező, az olasz Renato Rizzi nyitható tetőt épített, ami lehetővé teszi olyan szabad ég alatti előadások megrendezését, mint amilyeneket annak idején Shakespeare Globe Színházában tartottak. A földszinten és a háromemeletes erkélyen legfeljebb 600 néző fér el, attól függően, hogy mekkora a tetszés szerint állítható színpad.


A színpad egyébként lehet Shakespeare-korabeli, amikor a nézők három oldalról nézték a darabot, olasz típusú, ahol a nézők a színészekkel szemben ülnek, illetve körkörös, amelyet minden oldalról körülvesznek. A színház 93,8 millió zlotyba (mintegy 22 millió euró) került, amelyből 51,1 milliót az Európai Regionális Fejlesztési Alap, 13,5 milliót pedig Gdansk városa és a vajdasági közgyűlés adott. 

 

Károly herceg videoüzenetében hangsúlyozta, hogy a gdanski színház tökéletesen illik azon rendezvények, projektek közé, amelyek Shakespeare születésének 450. évfordulójához kapcsolódnak. 

 

Neil Constable, a londoni Globe Színház igazgatója pedig úgy fogalmazott: "nincs még egy olyanszínház, mint a gdanski, amely legjobb várakozásainkat is felülmúlja".

 

sszinhaz2

 

Az új színházban fogják tartani ezentúl a lengyelországi Shakespeare-fesztiválokat, azonkívül vendégszínházként fog működni, ahol a világ minden részéből érkező társulatok lépnek fel. Terveznek nemzeti heteket is, ezek közül az első a brit színházi hét, amely szeptember 20-án a Hamlet-előadással vette kezdetét. Októberben lesz egyebek között Wojciech Mlynarski kiemelkedő kortárs lengyel színházi rendező, dramaturg, zeneszerző, dalénekes műveinek fesztiválja, novemberben a varsói Nemzeti Színházvendégszerepel, jövő márciusban flamand, májusban pedig román színházi hetet terveznek.

 

Forrás: Színház.hu, www.polityka.pl

 

süti beállítások módosítása