Nagy Zsolt: Az életben is outsidernek érzem magam"

Az idei évadtól az Örkény Színházhoz szerződött, ahol ő a Meggyeskert Lopahinja, az Übü király Paszomány kapitánya. Nagy Zsoltot kérdezte a Fidelio. Lapszemle.

A Fidelio interjújából:

 

"Az életben is outsidernek érzem magam. Kissé máshogyan gondolkodom az emberi kapcsolatokról, a színházcsinálásról, mint mások. Az emberek nagy százaléka a biztonságot választja, kitaposott úton szeret járni, a fősodorban. A kívülállóság nem felsőbbrendűséget jelent, nem jobb vagy rosszabb az egyik vagy másik, egyszerűen más: nem ítélem el azt, aki a biztonságos utat választja. De én nem" - árulta el a Fidelio interjújában Nagy Zsolt.

 

Arról, miért érzi magához közelállónak az Örkény Színházat, elmondta: "Az Örkény egy nyitott szellemiségű színház. Az idei évadban lesz Molière és Mohácsi bemutató, Székely Csaba a társulatnak írt drámája, Kuroszavától A hét szamuráj. Másrészt Mácsai Pál figyelembe veszi azt, hogy nekem mennyire fontos, hogy megmaradjon az underground vonal, a kis társulatunk Kárpáti Péterrel. Egyébként függetlenül attól, hogy milyen színházban vagy, mindig az ügy a fontos, hogy miért vagy ott, mivel foglalkozol, mit akarsz közölni".

 

zsoltnagy

Nagy Zsolt a Meggyeskert c. előadásban (fotó: Puskel Zsolt)

 

A kérdésre, hogy a független szférában szerzett tapasztalatait miként lehet átültetni a kőszínházba, úgy válaszolt: "Azon dolgozom, hogy a stúdiószínházakban megszokott intenzitást egy nagyobb térben is megéljék a nézők. Nem gondolom, hogy merőben más típusú munka folyik a kőszínházakban, ez sokkal inkább attitűd függő. Vannak progresszív, bátor, kísérletező alkatú színházak, ahogy vannak merev, "Thonet stílusú", számomra unalmas alkotóközösségek is" - fogalmazott a színész, aki idén újra együtt dolgozott a Krétakör alapítójával, Schilling Árpáddal, A Párt című darabon. 

 

"Árpáddal ugyanolyan dolgozni, mint régen. A politikai szerepvállalásaihoz csak a színházi munkán keresztül tudok csatlakozni. (…) Sokan a szakmából szerepet vállalnak különböző politikai rendezvényeken, pártfórumokon. Én inkább az Unicefnek készítek promóciós anyagot a családon belüli erőszakról, vagy egy szkeccsfilmet Vágvölgyi B. Andrással a cigánygyilkosságokról. Ez az én hozzájárulásom. A civil szervezetekben hiszek. Nem tudnék beállni olyan megmozdulásokba, ahol politikusokkal kellene szembenéznem, akiknek egyetlen szavát sem hiszem el" - fejtette ki Nagy Zsolt.

 

A teljes interjút itt olvashatják. 

 

süti beállítások módosítása