A pekingi operát is bemutatná a KOGART

A pekingi operát bemutató budapesti kiállítás és egy kínai-magyar közös rendezésű tárlat is szerepel a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak és kínai együttműködő partnereinek tervei között - mondta Fertőszögi Péter, a KOGART kuratóriumának elnöke.

Fertőszögi az MTI-nek annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy jelenleg Sanghajban látható válogatás a KOGART Szalay Lajos-gyűjteményéből.

 

Sanghaj a harmadik kínai város, ahol a magyar grafikusművész képeit kiállítják, a kelet-kínai metropoliszban ráadásul két helyszínen, a Liu Haisu Múzeumban és a Csangning kerületbeli könyvtárban is adódott erre lehetőség - mutatott rá Fertőszögi Péter.

 

KOGART

 

A két kiállításon, amelyek egyértelműen pozitív visszhangot kaptak mind a szakma és a közönség, mind pedig a sajtó részéről, összesen csaknem 260 grafika mutatkozik be, külön hangsúlyt kapnak a keresztény kultúrkör gyökereit, gondolati elemeit és vizuális megjelenítését példázó bibliai témájú rajzok. 


Az együttműködés kezdete három évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az alapítvány meghívást kapott Kínába. A koordinációt segítő Révész Ágota, a sanghaji magyar konzulátus korábbi oktatási-kulturális szakdiplomatája 2013-ban látogatást szervezett a múzeumi szakemberek számára a KOGART budapesti központjába. A partnerségnek köszönhetően Szalay Lajos képeit 2013-ban Csungkingban, idén májusban pedig Hangcsouban is bemutatták, összesen mintegy 350 grafikán keresztül - idézte fel a kuratóriumi elnök.


A tervek szerint az együttműködés következő állomásaként a Liu Haisu Múzeum mutatkozna be 2015 második felében Magyarországon, egy a pekingi operát mint műfajt bemutató és elmagyarázó, korábban már 13 országot megjárt kiállítással - tette hozzá Fertőszögi Péter. 


A felek közös tárlatot is rendeznének, amelynek központi témájaként azt hasonlítanák össze, hogy a múlt század elején Párizsban tanuló magyar és kínai művészek stílusát, munkásságát miként befolyásolta a francia fővárosban eltöltött idő.


A kínai fél nagyon nyitott az együttműködés kiszélesítésére, a kooperáció a kezdetektől fogva kiváló, a partnerek rendkívül segítőkészek, és érezhetően megbecsülik a magyar szakembereket. A közönség szintén komoly érdeklődést mutat a kiállítások iránt, várostól függetlenül ez a tapasztalat - hangsúlyozta a kuratóriumi elnök.

 

süti beállítások módosítása