Liliom - Szász János ismét Kecskeméten rendez

Szeptember 26-án mutatja be a Kecskeméti Katona József Színház Szász János új rendezését. A Liliom címszerepében Orth Péter látható.

Egy nagyon ártatlan, viszont elképesztő tartású, szegény, tapasztalatlan lány és egy tapasztalt csavargó szerelmének elképesztő története ez – mondta a darabról Szász János csütörtökön az MTI-nek. 

 

Egy gyönyörű történet, melyben hűségesek igyekeztünk lenni az íróhoz, mert feltétlenül fontos, hogy az ember a darab íróját ne csalja meg – hangsúlyozta a Balázs Béla-díjas színház- és filmrendező, aki negyedik darabját állítja színpadra Kecskeméten. Hozzátette, hogy megelevenedik a darabban a múlt századelő világa és valamilyen módon a mai életünket is viszontlátjuk.

 

liliom

Fotó: Ujvári Sándor/MTI


"Nem kell átültetni egy szép szöveget ahhoz, hogy az ember kötelemről, szerelemről, nehezen elmondott, vagy soha ki nem mondott szavakról beszéljen, amikor az ember nem tudja elmondani a másiknak, hogy mennyire szereti, mennyire nem képes őszintének lenni" – fogalmazta meg a darab örökérvényűségét Szász János, aki szerint egy pillanat alatt dőlt el, hogy a Liliom bekerül az évad bemutatói közé.


"Egy szép estén ültünk Orth Péter színésszel a színházi büfében, és akkor ránéztem és azt mondtam: te Peti csináljuk meg a Liliomot együtt. Ott volt Cseke Péter igazgató, aki már negyedik éve hív rendezni Kecskemétre, és én boldogan jövök, és gyakorlatilag azonnal meg is beszéltük az előadást" – emlékezett Szász János.


Szász János egy évig tanította filmművészetre a női főszerepet, Julit alakító Mészáros Blankát, aki szavai szerint Marton László és Hegedűs D. Géza tanár urak "csodálatos növendéke". "Tanár bácsija voltam és most rendezője lettem, ami egy érdekes átmenet" – tette hozzá.


Molnár Ferenc darabjából 1909 óta számos nagysikerű előadás jött létre világszerte, még amerikai musical is született belőle Carousel, azaz Körhinta címmel. Orth Péter ás Mészáros Blanka mellett a további szerepekben többek közt Hajdú Melinda, Fazakas Géza, Aradi Imre, Bognár Gyöngyvér, Kiss Eszter, Csombor Teréz és Sirkó Anna látható.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása