Megújulva kezdte évadát a pécsi színház

Átépítették a jegyirodát, és funkcióval töltötték meg annak utcafronti részét a Pécsi Nemzeti Színház épületében. A teátrum pénteken tartotta évadnyitó előadását.

Pénteken tartotta a 2014/2015-ös évad első premierjét a Pécsi Nemzeti Színház: Böhm György rendezésében Eisemann Mihály-Szilágyi László: Én és a kisöcsém című operett-bohózatát tűzte műsorára.


A bemutató előtt avatta fel Páva Zsolt polgármester és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a teátrum új jegypénztárát, amelyre a nyáron mintegy 25 millió forintot költött javarészt önkormányzati támogatásból az intézmény.

 

en es a kisocsem pecs

Fotó: Körtvélyesi László/pnsz.hu


Páva Zsolt köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy a teátrum 1896-ban emelt épületén az utóbbi években elvégzett szakaszos felújításoknak mára komoly eredményei lettek. Két esztendeje megújult az erkély, renoválták a homlokzatot, modernizálták a közönségforgalmi részeket, átépítették a mosdókat, majd tavaly újjáépítették a színház balett-termét.


A mostani beruházással - mondta - színvonalas körülmények között fogadhatja a színház a vendégeit. Kiemelte: a tervek kidolgozásához a Pécsi Tudományegyetem műszaki karának építész, belsőépítész, formatervező hallgatói nyújtottak segítséget.


Rázga Miklós, a PNSZ igazgatója arról beszélt, hogy a teátrumban az elmúlt néhány évben duplájára nőtt a nézőszám, a négy évvel korábbi hatvanezerhez képest immáron százhúszezer néző látogatja az előadásokat évadonként. A jegypénztár átalakítását ez a megnövekedett látogatószám tette indokolttá, s ennek során kapott új előteret a kamaraterem is.


A direktor korábban a teátrum évadnyitó társulati ülésén arról számolt be, hogy hat-hat nagyszínházi és kamaraszínházi bemutatójuk lesz. Az Én és a kisöcsémen kívül a nagyteremben játsszák még William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát, Bizet-Scsedrin-Riederauer Carmen című balettjét, Barrie-Charlap-Leigh Pán Péter című családi musical előadását, Balogh Elemér-Kerényi Imre Csíksomlyói passió című játékát, továbbá Mozart Don Giovanniját.


A kamarateremben Ránki György Andersen meséje nyomán írt zenés komédiája, a Pomádé király új ruhája, Harold Pinter A születésnap című abszurd játéka, Patrick Marber Közelebb! (Closer) című "nyers szerelmi látlelete", Martin Mcdonagh Billy (A kripli) című "kis szigeti groteszkje", továbbá Tóth Krisztina zenés időutazása, az Évek Vándora s a Pécsi balett Orfeusz és Euridiké című produkciója lesz műsoron.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása