Nagydíjas a Boribon és Annipanni Szabadkán

A Budapest Bábszínház produkciója nyerte el a 21. Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál legjobb előadásnak járó díját, a Boribont életre keltő Bercsényi Péter a legjobb színésznek járó díjat kapta a zsűritől.

A Budapest Bábszínház rendszeres vendége a régió egyik legfontosabb gyerekszínházi seregszemléjének, 2013-ban a Lúdas Matyi kapott meghívást, 2010-ben a Líra és Epika nyerte el a legjobb előadás díját, a tervező Bagossy Leventét pedig a legjobb bábokért tüntették ki.

 

Idén szeptember 21. és 26. között orosz, szlovén, szerb, ukrán, indiai, észt, örmény, japán, bolgár, román előadások mellett a Boribon és Annipanni is a versenyprogramban szerepelt. A fesztivál zsűrijének (Borosz Goldovszkij, Ljubivoje Ršumović, Marek Waszkiel, Siniša Jelušić és Hernyák György) döntése alapján az Ellinger Edina rendezte Boribon és Annipanni a legjobb előadás, a Boribont életre keltő Bercsényi Pétert pedig a legjobb színész díját nyerte el.

 

EDV 8192

 

A darab a Boribon és Annipanni, a Jó éjszakát, az Annipanni!, a Boribon születésnapja, a Boribon beteg, a Boribon házikója és az Annipanni, mesélj nekem! című Marék Veronika-kötetek alapján készült. Az előadásban elhangzó dalok a 2011-ben a legjobb gyereklemez kategóriában Fonogram-díjjal kitüntetett Boribon muzsikál című albumon jelentek meg, a szöveget Marék Veronika, a zenét Tallér Zsófia írta.

 

A produkció szövegkönyvét Gimesi Dóra készítette, a látványt Lisztopád Krisztina tervezte, a koreográfus Sipos Vera volt. Bercsényi Péter mellett Annipannit Mórocz Adrienn alakítja, Bencét Szolár Tibor, a Cicát Bánky Eszter, Szuszit Kovács Katalin alakítja, és az előadásban jelentős feladatai vannak Rusz Juditnak.

 

A 2013. október 8-án bemutatott, azóta közel ötvenszer műsorra tűzött előadás a VII. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén elnyerte a legjobb gyermekelőadásnak járó Üveghegy-díjat, a látványért Lisztopád Krisztinát Koós Iván-díjjal tüntették ki, a valamint megkapta a 2013/2014-es évad legjobb ifjúsági és gyermekelőadásának járó Színikritikusok Díját is.

 

A 21. Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon a Budapest Bábszínház mellett más magyar alkotókat is elismertek. A Bialystoki Bábszínház Szegedi Katalin meséjéből készített Lenka című előadásáért Csató Kata a legjobb rendező díját kapta – ez az előadás a Budapest Bábszínházban szeptember 27-én vendégszerepel –, Balogh Géza író, rendező, színháztörténész munkásságát pedig Kis herceg-díjjal ismerték el.

 

Forrás: Budapest Bábszínház

 

süti beállítások módosítása