A kölyök - Zenés játék Chaplin filmje nyomán Zalaegerszegen

Nagy Tibor, Bradányi Iván és Pozsgai Zsolt szerzők A Kölyök című zenés játékát mutatja be a Hevesi Sándor Színház társulata Nagy Viktor rendezésében október 3-án.

A három szerző Charlie Chaplin (1889-1977) legelső egész estés játékfilmjének alaptörténetét dolgozta át színpadra. A kölyök című filmet gyermekének korai halála után készítette el Chaplin: az alkotást - amelynek rendezője, írója, zeneszerzője, vágója és egyben főszereplője is volt - 1921-ben mutatták be.


A filmmel azonos című színpadi változat előnye, hogy "nem akarja lemásolni" a filmet. A zenés színház törvényei mások, mint a filmes dramaturgiai követelmények, így a színpadon nem filmes adaptáció jelenik meg - mondta el Nagy Viktor az MTI-nek, hangsúlyozva, hogy A kölyök című musical szuverén alkotás.

 

A zenés darab alapja természetesen a film, de más a cselekményszövés és másként alakul a történet. A színpadon az emblematikus figurák - Chaplin, a Kölyök és a rendőr - mellett más szereplők is megjelennek - tette hozzá a Jászai-díjas alkotó. Mint fogalmazott, A kölyök egy szívhez szóló előadás, keserédes történet. A szegény környezetből kikerülő kisfiú sorsa felveti a társadalmi problémákat, a szegénységet, a nyomort, egymás segítését. 

 

kolyok

 

A filmben a kisfiút az anya egy luxusnegyedben, drága autóban hagyja sorsára. A folytatásban a kocsit ellopják, majd a menekülő autótolvajok a szegénynegyedben utcára teszik a gyermeket.

 

A musicalben a közönség nem látja az előzményeket, a történet az utcára tett gyermek megtalálásával kezdődik. A tízesztendős kisfiút a Csavargó (Charlie Chaplin) találja meg. A Csavargó kezdetben mindent elkövet, hogy megszabaduljon a talált kölyöktől, de aztán megszereti, saját fiaként neveli fel, életbölcsességekre tanítja. Elválaszthatatlan, jó barátok lesznek, fantasztikus kalandokat élnek át.


A rendező szerint a darab azt igazolja, hogy a szeretet a legszorultabb helyzetekben is megmentheti az embereket. Ha létezik az emberek közötti szeretet, akkor nem számít a szegénység és persze a gazdagság sem, nincs kilátástalan helyzet, míg ha ez hiányzik, üressé válik az emberek élete - vélekedett.


Chaplint, azaz a Csavargót Hertelendy Attila, míg a Kölyköt (váltott szereposztásban) Kovács Emánuel és Vizy Benedek alakítja. A főbb szerepeket Debrei Zsuzsanna, Bot Gábor, Kátai Kinga, Lőrincz Nikol, Szakály Aurél és Barsi Márton játssza. A díszletet és a jelmezeket Csík György tervezte, a koreográfus Gyenes Ildikó, a zenei vezető pedig Máriás Zsolt.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása