Amphitryon - Címszerepben Nagy Zsolt Dunaújvárosban

A Bartók Kamaraszínház szeptember 27-én mutatta be Molière Amphitryonját. A főszerepben Nagy Zsolt látható.

Molière tragikomédiájának új magyar szövegét Khaled-Abdo Szaida nyersfordítása alapján Szálinger Balázs írta.Az előadást a Színház- és Filmművészeti Egyetemen idén végzett Hegymegi Máté rendezte, aki a színházi világban újnak mondható szemléletet képvisel, hiszen idén végzett az első fizikai színházi koreográfus-rendező szakirányon Horváth Csaba osztályában.

 

Ajánló az előadás elé:

 

Jupiter isten megkívánja a gyönyörű Alkménét, és hogy az övé lehessen, felölti férje, a távolban lévő Amphitryon alakját. Amphitryon a lopott nász megejtése után érkezik otthonába, ahol felesége különös viselkedéséből rájön, hogy valaki más birtokolta házát és ágyát. Alkméné nem sejtve az isteni cselt, biztosan állítja, férjével, Amphitryonnal töltötte az éjszakát. Jupiter szolgája, Merkur is belebújik Amphitryon szolgájának, Sosiasnak bőrébe, hogy az isteni „játékot” segítse. Molière Amphitryonjában a komédia és a tragédia egyszerre van jelen. A megkettőzött figurák komikus, groteszk szituációkba kerülnek, saját magukkal vitáznak, helyenként már el is hiszik, hogy tükörképük az igazi és nem ők.

 

amphitryon10

 Fotó: Mudra László - Bartók Kamaraszínház

 

Az Amphitryon a vágyak darabja, hiszen melyik férfi ne szeretne isten lenni, a férj alakjában meghódítani a nőt, aki épp a vágyai tárgya lett; az elérhetetlent csellel elérni, majd számon kérni az asszonyon, hogy ne a férjet, hanem a szeretőt szeresse. Melyik férj ne érezné gyalázatnak, ha távollétében az ő alakjában lopják el asszonyát? Micsoda kéj a nőnek, ha azt hiszi férjével jutott a csúcsra, de boldogsága törékeny, a férj tagadja az együttlétet, s a szerelem gyümölcse sem övé, csupán a szeretőt játszó isten ajándéka.

 

amphitryon8

 Fotó: Mudra László - Bartók Kamaraszínház

 

A félreértésre, szerepcserére épülő vígjáték sok humorral és mai szöveggel várja mindazokat, akik csaltak, megcsalattak, vagy úgy hiszik: mindez csak a színpadon történhet meg. Molière versben írt Amphitryonját Szálinger Balázs szabadversben írt új szövege hozza még közelebb napjainkhoz.

 

Képek az előadásból:

Fotók: Mudra László - Bartók Kamaraszínház

 

amphitryon1

1.

 

amphitryon2

2.

 

amphitryon3

3.

 

amphitryon4

4.

 

amphitryon5

5.

 

amphitryon6

6.

 

amphitryon7

7.

 

amphitryon9

8.

 

amphitryon11

9.

 

amphitryon12

10.

 

Molière:

 

Amphitryon

 

Szereplők:


 Jupiter/Amphitryon: Nagy Zsolt

Merkur/ Sosias: Kiss Attila
      Alkméné: Tőkés Nikoletta
 Kleantis: Lapis Erika
Éjszaka: Gera Marina
  Merkur, az égben: Fehér László
Neukrates: Csadi Zoltán
     Argathipantidas: Gasparik Gábor
Jupiter, az égben: Nagy Samu           

Látványtervező: Oláh Tímea, Fekete Anna
A rendező munkatársai: Farkas Erik, Dubai Péter

Művészeti konzultáns: Kovács D. Dániel
Rendező: Hegymegi Máté


Előadások:

szeptember 29. 19:00

október 5. 19:00

október 7. 19:00

október 19. 19:00

 

 

süti beállítások módosítása