Jön a VIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

2014. október 1-5. között rendezik meg a VIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót a Pécsi Nemzeti Színházban.

A Tánctalálkozó fővédnöke Dr. Hoppál Péter, aki kultúráért felelős államtitkárként első alkalommal mond köszöntőt a megnyitón.
 
"Dr. Hoppál Péter Pécs M. J. Város Oktatási és Kulturális Bizottságának elnökeként évek óta támogatója és aktív résztvevője volt a Tánctalálkozónak, a kultúra és a művészetek iránt közismerten elkötelezett politikus jelenléte ezért szinte magától értetődő a számomra. Örülök, hogy államtitkárként is köszönthetem, jelenléte rendezvényünkön a magyar táncszakma egésze számára rendkívül megtisztelő." - nyilatkozta Vincze Balázs, Harangozó-díjas művész, a Pécsi Balett igazgatója, a Tánctalálkozó alapítója.
 
2014-ben is minden produkció először látható Pécsett. A nyitó esten fellép a Győri Balett a Rózsaszínházzal, a Pécsi Balett a Boleróval, a Magyar Nemzeti Balett pedig a budapesti premier után pár nappal Pécsett debütál a Trójai játékok női változatával, melyet Európában először ők mutattak be. Hazánk egyik legújabb balettegyüttese, a Kecskemét City Balett, és a Budapest Táncszínház legfrissebb produkcióit láthatják egy este a modern tánc rajongói október 2-án. Ugyancsak csütörtökön, este 10 órakor lép fel először a Pécsi Nemzeti Színházban a Hodworks a Pirkad c. előadással. Október 3-án a Magyar Állami Népi Együttesé a nagyszínpad: a különlegesen látványos Szarvaséneket mutatják be Pécsett. A hazai kortárs táncművészet két legelismertebb együttese talán először áll színpadra egy este október 4-én, szombaton: a Bozsik Yvette Társulat és a Frenák Pál Társulat két legendás előadás felújításával érkezik. Vasárnap a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zárja az ötnapos programot a Monarchia - népek tánczai c. nagyszabású produkciójával.
 
mne szarvas
Magyar Állami Népi Együttes: Szarvasének. Fotó: Gorácz József
 
A színházi előadások mellett minden nap számos ingyenes programmal várjuk a tánc kedvelőit. A Cella Septichorában fellép Ladányi Andrea és Krámer György, Lázár Eszter a Testbeszéd Projekt 5. változatával jelentkezik. A Színház téren felállított színpadon a helyi néptáncegyüttesek (Mecsek, Misina), tánciskolák és művészeti iskolák, valamint a PTE Táncegyüttes számára kínálunk bemutatkozási lehetőséget. A Duna Művészegyüttes szólistái és Papadimitriu Athina október 3-án, pénteken egy forró balkán-mediterrán tánckoncertre várják a néptánc kedvelőit. Szombaton pedig végre a közönség is táncra perdülhet egy salsa-esten a 2. számú próbateremben.” - mondta el Uhrik Dóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész, a Pécsi Tánctalálkozó szakmai védnöke.
 

Szakmai találkozók, fórum, élő tánctörténet óra és kurzus a Tánctalálkozó programjában

 

A Tánctalálkozó szakmai programjait a kezdetektől a Magyar Táncművészek Szövetsége szervezi. Hagyományosan Pécsett tartanak egy kihelyezett elnökségi ülést, és ezévben a Magyar Teátrumi Társasággal és a Magyar Színházi Társasággal is kezdeményeztek szakmai találkozót.
   

Az október 4-én 11.00 órakor kezdődő Táncművészeti Fórumon a Nemzeti Táncprogram bemutatása, nyilvános szakmai vitája zajlik majd. A Fórumra meghívást kapnak a hazai és határon túli táncművészeti szervezetek és intézmények, a befogadószínházak, továbbá a független társulatok képviselői is.


Október 3-án Uhrik Dóra Kossuth-díjas művész, a Pécsi Balett alapító tagja élő tánctörténet óra keretében beszélget Földi Béla Harangozó-díjas művésszel, a Budapest Táncszínház művészeti vezetőjével, Mihályi Gábor Harangozó-díjas, Érdemes művésszel, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjével és Solymosi Tamás Harangozó-díjas, Érdemes művésszel, a Magyar Nemzeti Balett igazgatójával.
   

A szervezők idén a növendékekre is gondoltak. A Tánctalálkozó ideje alatt Földi Béla modern tánc kurzusára kaptak meghívást a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium táncművészeti tagozatának legjobbjai.

 

süti beállítások módosítása