Görgey - Ősbemutató Egerben Blaskó Péterrel

Görgey Gábor Görgey című új drámájának ősbemutatóját tartja november 14-én az egri Gárdonyi Géza Színház. A címszerepet Blaskó Péter alakítja.

Blaskó Balázs igazgató, az előadás rendezője úgy fogalmazott a darab olvasópróbáján: ünnep számára, hogy a színház egy új magyar drámát mutat be. Úgy véli, a magyar színháznak elő kell segítenie az új drámák születését, hiszen akkor teljesedik ki igazán egy mű, ha színpadra kerül, ha egy társulat megszólaltatja.

 

Görgey Gábor drámáját november 14-én láthatja először a közönség az egri teátrumban. Az előadás különlegessége, hogy a címszerepet Blaskó Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész játssza.

 

gorgey eger1

Kép az olvasópróbáról: Blaskó Balázs, Görgey Gábor, Blaskó Péter

 

Görgey Artúr tábornok személye, a nevéhez kapcsolódó világosi fegyverletétel, az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc nemzeti gyászba fordulásában neki tulajdonított szerep, az „ítélet, vagy felmentés” ma is ellentmondásokkal teli. Görgey Gábor drámája mélyen átélhető, emberi feleletet ad - mondta a rendező.

 

Görgey nem csak katona, tudós is volt. A Tavaszi Hadjáratát ma is tanítják a katonai akadémiákon. Emellett hihetetlen műveltsége, szarkasztikus humora volt.

 

gorgey eger2

 

"Régi adósságomat törlesztem ezzel a drámámmal. Betöltve a nyolcvanat, írói aktivitásom birtokában, húszegynéhány színdarabbal a hátam mögött úgy éreztem, tartozom az általam is megfogalmazott történelmi igazságnak e dráma megírásával. (...) Sajnos a politika, és sok évtized kötelező iskolai doktrínája több generáción keresztül sulykolta az áruló Görgey Artúr torzképét, mely még ma is százezrek tudatában él. A történészek, és néhány irodalmi alkotás igazságtétele mellett nekem is kötelességem volt a színház közönségformáló erejével beleszólni e történelmi perbe" - írja a darabról Görgey Gábor, Kossuth-díjas író.

 

Blaskó Péter mellett Balogh András, Bodor Németi Gyöngyi, Dimanopulu Afrodité, Tunyogi Péter, Nagy András, Várhelyi Dénes és Kelemen Csaba látható a darabban.

 

 

süti beállítások módosítása