Két premiert tart hétvégén a miskolci színház

Október 3-án a nagyszínházban William Shakespeare IV. Henrik, szombaton a kamaraszínházban Örkény István Tóték című darabja kerül színre. Az előadások rendezői mindkét darabot aktuálpolitikai, de határozottan nem pártpolitikai színezetűnek minősítették a teátrum október 1-jei sajtótájékoztatóján.

Kiss Csaba színházigazgató, a IV. Henrik rendezője úgy fogalmazott: a Shakespeare-évad legfontosabb eseménye lesz a bemutató. "A IV. Henrik a választás drámája" - mondta.


A rendező szerint lényegében arról szól az angol drámaíró műve, hogy milyen ára van a hatalomnak, meg kell-e tagadnia egy vezetőnek önmagát és mindez megéri-e. A darab egy öregedő király és érzékeny fia tragédiája, egy "tékozló" trónörökös menekülése a politika szennyes csatáitól és a felelősségtől, amelyet születésétől fogva viselni kell. Menekülés a züllés, a bűn, és a vaskos csínyek világába - fogalmazott.


Kiss Csaba azt mondta: a miskolci előadás "prózai opera", az érzelmek operai jelleget kapnak és zenei költészetben jelennek meg.

 

IV.henrik m

Fotó: Vajda János/MTI

 

Szerinte a nézők elgondolkoznak majd azon, hogy "milyen helyzetben élünk, hol tart az ország, milyen távlatok vannak előtte". A darab ilyen szempontból "nagyon erőteljes politikai előadás, de nem pártpolitikai, a lényeg, hogy mindenki megalkossa saját verzióját" - mondta, megjegyezve azt is, hogy a mű Falstaff és környezete révén "óriási bohózat" is egyben.A főszerepet Gáspár Tibor játssza, fiát Rusznák András alakítja, a legendás Falstaff szerepe pedig Szegedi Dezső jutalomjátéka.

 

Béres Attila, Örkény István Tóték című tragikomédiájának rendezője is a politikára utalt a sajtótájékoztatón. Mint monda, a darab központi kérdése a felelősség: hogy meddig tart a fiú, a család, a magánszféra védelme, és honnan kezdődik a megbocsáthatatlan vétek, a feltétlen megfelelés egy őrült hatalomnak. A darabban ez az átmenet aprónak tűnő árulások sorozatán keresztül vezet, a végeredmény mégis a teljes széthullás és a megőrizni vágyott értékek pusztulása.


tóték m

Fotó: Vajda János/MTI

 

Úgy fogalmazott: a Tóték "nagyon egyszerű kis darab", amely egyetlen nagyon fontos kérdést boncolgat, azt, hogy "meddig lehet tűrni a diktatúrát". Személyes véleményeként hozzáfűzte, "a mai Magyarország több, mint húsz százaléka egy szélsőséges párt szimpatizánsa", ami rendkívüli módon zavarja őt, mert úgy érzi, hogy az ország ismét a fasizálódás útján jár.


Béres Attila elmondta: rendezésével ezt folyamatot és az annak való megfelelést szeretné megmutatni. "Nem vagyok mesze Örkénytől, ő ugyanezt írta meg" - vélekedett. A Tóték őrnagyát a darabban Görög László, Tótot Szatmári György, Tótnét Nádasy Erika játssza.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása