Ládafia - mesés táncjáték Békéscsabán

A békéscsabai Balassi Táncegyüttes, a Napsugár Bábszínház és a Jókai Színház gyermekprodukciói nagy múltra tekintenek vissza, és komoly hagyománya van a tánc- és a bábművészet összefogásával létrehozott előadásoknak is. A békéscsabai műhelyek ismét együtt készülnek a Ládafia című mese-táncjáték október 8-ai bemutatójára.

 

A Jókai Színház ajánlója:

 

"A Jókai Színházban mindig fontos szempont, hogy más társulatokkal együttműködve hozzanak létre produkciókat. Így született a budapesti ExperiDance társulattal A Hang című Frank Sinatra-darab, most pedig az országosan ismert Balassi Táncegyüttes a partner" – kezdte a szeptember 30-ai sajtótájékoztatót Ragány Mihály marketing- és sajtóreferens.

 

Ifjabb Mlinár Pál - aki szerzője, rendezője és egyben koreográfusa is az előadásnak-  a Ládafia keletkezési körülményeiről beszélt, majd egy rövid táncprodukciót is rögtönzött. Mint elmondta, most egy meglévő darab átdolgozott változata kerül színre, 1995 februárjában mutatta be a színház a Balassi Táncegyüttessel közösen Az égigérő fa című mesejátékot.

 

Huszárok m

  Fotó: Nagy Attila

 

"Az előadást akkor édesapám rendezte, koreografálta, fantasztikus sikerrel ment, ezt a sikert szeretnénk most mi is meglovagolni. Együtt lépünk fel táncosok és színészek - belekontárkodunk egymás szakmájába. Nem egyszerű a feladat, hiszen a színészeknek bizony mozogni, táncolni kell, nekünk meg megszólalni, színészkedni" – mondta ifjabb Mlinár Pál. Arra a kérdésre pedig, hogy miként érzi magát rendezőként, azt felelte, nem könnyű feladat, de "szükséges olykor más vizekre evickélni”.

 

A történetet több meséből gyúrták össze, benne a klasszikus népmesei szüzsék érvényesülnek: a szegény legény a nyomorúságból a csúcsra jut, a legfőbb ellenség a sárkány, de lesz a színen vitéz és kovácsmester is. Falusi László, a Ládafia zeneszerzője elmondta, szívesen fogadta a felkérést, hiszen az autentikus népzene mellett a stilizálás sem áll távol tőle, művében elsősorban hangulatokat igyekezett kifejezni.

 

Az előadás egy igazi családi vállalkozás: az előadásban Mlinár Péter három testvére is táncol, a jelmezek elkészítésében édesanyja, Kolarovszki Mária segítkezett, csakúgy, mint a 20 évvel ezelőtti bemutatónál.

 

Táncjelenet2 m

  Fotó: Nagy Attila

 

A kérdésre, hogy hogyan lehet egy előadásban a tánc és a báb műfaját ötvözni, Lenkefi Zoltán díszlettervező, a Napsugár Bábszínház igazgatója így felelt: "A táncszínházhoz másképpen kell hozzáállni, mint a bábhoz, mert itt kell a hely, nem foglalhatom el díszletekkel az egész színpadot. Mindenből lehet minden, ahogyan a bábnál is. Remélem, hogy élvezhető darab lesz, szeretnénk a régi sikerhez méltó előadást létrehozni, ebben egyetértünk."

 

A mesedarabhoz közös játék is kapcsolódik: a gyerekeket arra kérik az alkotók, hogy készítsék el a történethez a legszebb, legkülönlegesebb ládafiát. A zsűri tíznél is több gyermeket jutalmaz majd meg az alkotásáért. A Balassi Táncegyüttes és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában készülő mesejáték dramaturgja Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író.

 

süti beállítások módosítása