Elhunyt Jurij Ljubimov

Elhunyt Jurij Ljubimov orosz rendező, a moszkvai Taganka színház alapítója - közölték vasárnap a moszkvai Botkinszkaja kórházban.

A magyar állampolgársággal is rendelkező neves színházi szakember kedden töltötte be 97. életévét. Csütörtökön szívelégtelenséggel, súlyos állapotban szállították kórházba. Magyar felesége, Koncz Katalin elmondta, Ljubimov közép-európai idő szerint vasárnap 9 óra 40 perckor álmában hunyt el.

 

Jurij Ljubimov 50 évvel ezelőtt alapította a híres Taganka színházat, amellyel 2011 júliusában szakított a színészekkel kialakult ellentétei miatt. Felesége csütörtökön arról beszélt, hogy férje nagyon szerette volna, ha a 97. születésnapjára a jubiláló moszkvai teátrumban emlékhelyet alakítanak ki a dolgozószobájából és a színházi archívumból, de ez nem történt meg. Szerinte ez rendítette meg Ljubimov egészségégét.

 

A híres orosz rendezőt tavaly márciusban visszahívták a Tagankába, de nemet mondott a felkérésre. Élete utolsó éveiben más teátrumokban dolgozott. 2012-ben színre vitte Dosztojevszkij Ördögök című művét a Vahtangov Színházban. Tavaly júniusban az ő rendezésében állították színpadra a moszkvai Nagyszínházban az Igor herceg című operát. Idén májusban pedig az ugyancsak rendezésében készült Nők iskolája című operát mutatták be a moszkvai Új Operában.

 

Jurij Ljubimov

 

Ljubimov 80 évet dolgozott a színházi szakmában, előbb színészként, majd rendezőként. A Tagankán mintegy 50 előadást állított a színpadra, köztük a Hamletet Vlagyimir Viszockijjal a főszerepben.


Ljubimov erős szálakkal kötődött Magyarországhoz. Többször dolgozott itt rendezőként, egyik leghíresebb munkája az 1981-ben a Nemzeti Színházban színre vitt Háromgarasos opera volt, amelyben Törőcsik Mari, Garas Dezső és Udvaros Dorottya is szerepelt.

 

"Minden rendezését láttam, Major Tamás vitt el a színházába. Soha olyan Hamlet a világon nem lesz, mint amilyet ő rendezett Viszockijjal, soha a Földön senki olyan Mester és Margaritát nem állít színpadra, mint ő" - mondta Törőcsik Mari az MTI-nek Ljubimovra emlékezve.

 

 

 

A Tagankáról:

 

A Taganka nevét arról a régi moszkvai munkásnegyedben található térről kapta, ahol épülete áll (az orosz fővárosnak azonos nevű kerülete, metróállomása is van). A negyed fontos kereskedelmi központ volt, az itt élő kovácsok "taganokat", háromlábú vas állványokat készítettek a cári hadsereg tábori üstjei alá. A téren 1946 óta működött a Moszkvai Drámai és Komédia Színház, ennek élére nevezték ki 1964-ben főrendezőnek Jurij Ljubimovot, aki korábban a Vahtangov Színház színésze és rendezője volt.


A Taganka első bemutatója 1964. április 23-án Brecht A szecsuáni jólélek című darabja volt, a szerepeket frissen végzett színinövendékek alakították. Az immár Taganka nevet viselő színház rövid idő alatt világhírnévre tett szert, a hagyományos színház megújítására törekvő Ljubimov lecserélte a repertoárt, az erősen megfiatalított társulat a brechti epikus színház hagyományait követte. A Taganka bemutatói jelentős eseménynek számítottak, a jegyekért hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt. A művészi szabadság, az útkeresés jelképévé vált színház látványos, a megszokottól eltérő előadásai éles közéleti töltést is hordoztak, gyakran a szovjet rendszert bírálták, emiatt a hatóságok nem egyet betiltottak vagy megrövidíttettek. Az érem másik oldala, hogy Ljubimov rendezői színházat épített, kevés alkotói szabadságot hagyott színészeinek, akik közül emiatt többen megváltak a társulattól.

A hetvenes években nagy visszhangot keltett a színház klasszikus és kortárs szerzők darabjainak színre vitelével (Shakespeare: Hamlet, Vasziljev: Csendesek a hajnalok, Bulgakov: A Mester és Margarita, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés). A tragikus sorsú színész, énekes, költő, Vlagyimir Viszockij, a Brezsnyev-korszak ikonja több mint húsz szerepet alakított a Tagankában, a Hamlet címszerepében legendássá vált. A társulat a Shakespeare-darabbal 1976-ban Budapesten is vendégszerepelt, az előadás ebben az évben a belgrádi nemzetközi színházi fesztiválon nagydíjat nyert. (Ljubimovnak magyar a felesége - Koncz Katalin a tolmácsa is volt, a rendező később a magyar állampolgárságot is megkapta.)

A Taganka helyzete a nyolcvanas években egyre nehezebbé vált. Az 1980-ban elhunyt Viszockij emlékének szentelt előadásukat betiltották, ugyanerre a sorsra jutott Puskin Borisz Godunovjának Ljubimov rendezte változata, Bulgakov Színházi regényének próbafolyamatát leállították. A hatóságoknál a pohár 1984-ben telt be, amikor a Bűn és bűnhődést Londonban színpadra állító Ljubimov a The Times brit lapnak nyilatkozva név szerint bírálta a szovjet kultúrpolitika alakítóit. A cikk megjelenése után egy szovjet vezető azt mondta: a bűn megállapítást nyert, most a bűnhődés következik. Ami gyors és kemény volt: Ljubimovot eltávolították a Taganka éléről, majd szovjet állampolgárságától is megfosztották.

A színház új művészeti vezetőjének Anatolij Efroszt nevezték ki, aki korábban többször dolgozott Ljubimovval. A társulat azonban "árulónak" tartotta, mert elvállalta a posztot és gyakorlatilag megtagadta vele az együttműködést. Efrosz három év múlva meghalt, utóda a társulat tagja, Nyikolaj Gubenko lett. Ő két évig, 1989-ig töltötte be a tisztséget, amikor is a peresztrojka idején Ljubimov visszakapta állampolgárságát és visszatérhetett a Taganka élére. Gubenkót ekkor a Szovjetunió utolsó kulturális miniszterének nevezték ki, majd az államszövetség szétesése után, 1992-ben ő is visszatért a Tagankába. A társulat kettészakadt és a színházat is megosztották: a régi épületben Ljubimov dolgozott, aki ifjú tanítványaiból álló új társulatával színpadra állíthatta a korábban betiltott előadásait is, az új épület a Gubenkóhoz hű csapat otthona lett.

A Taganka varázsa ezután jelentősen megcsappant. A Gubenko vezette együttest a kritika "fehér foltként" emlegeti Moszkva színházi térképén, de Ljubimov rendezéseiből is eltűnt a közéleti töltés, sikerei szerényebbek lettek. Az ekkor már kilencvenedik életévén is túl járó rendező 2010 végén finanszírozási nehézségekre hivatkozva bejelentette lemondási szándékát, majd 2011 nyarán végleg távozott a társulattal kialakult ellentétek miatt. A színház vezetését az 1964 óta a Tagankában játszó Valerij Zolotuhin vette át, ő 2013-ban egészségi okok miatt mondott le, azóta az igazgató Vlagyimir Flejser. A repertoáron az idei évadban is látható Ljubimov több rendezése, egyebek közt Az ész bajjal jár (Gribojedov), A Mester és Margarita (Bulgakov), a Tartuffe (Moliére), az Anyegin (Puskin), a Faust (Goethe), a Karamazov testvérek (Dosztojevszkij) és A szecsuáni jólélek (Brecht).

 

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása