Januárban jön a Bernarda Alba háza Békéscsabán

Federico García Lorca klasszikusát január végén mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház.

 

A Jókai Színház beszámolója:

 

Az elő-olvasópróba rendhagyó módon kezdődött a Jókai Színház nagyszínpadán, ugyanis épp aznap, október 2-án ünnepelte 82. születésnapját Székely László, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari díjas díszlettervező.

 

Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója egy tortával köszöntötte ebből az alkalomból, amit az ünnepelt meghatódva fogadott és rögtön hozzá is látott az édesség felszeleteléséhez, a társulat nagy örömére.

 

Lakatos Karoly Fekete Peter Seregi Zoltan es Szekely Laszlo

 

Fekete Péter elmondta, hogy a darabválasztásoknál tudatosan három fő célt követtek. Az egyik, hogy a meglévő értékeket, produkciókat jól „kijátsszák”, a másik a koprodukció, a közös munka különböző társulatokkal, hogy egymástól minél többet tudjanak tanulni. A harmadik a bensőséges műhely, amikor saját erőből, kemény csapatmunkával drámai, művészi, maradandó alkotást hoznak létre és ez utóbbira példa a Bernarda.

 

"Egy nagyszabású bemutató lesz a Bernarda Alba háza, amit teljesen átleng majd a spanyol virtus és a flamenco tánc, a ritmus és mindezek kellékei, például az elmaradhatatlan legyező. Lorca drámája 'csajos' darab, a hölgyeknek szánjuk, Vadász Gábor lesz benne a kakukktojás. Már most el kell kezdeni készülni a szereplő színésznőknek a bemutatóra" – tette hozzá.

 

Bajnay Beata Fekete Peter Szekely Laszlo

 

Ennek jegyében minden vasárnap és hétfőn flamenco foglalkozást tart a koreográfus, Bajnay Beáta flamenco táncművész. Sőt, a lehetőség adott a színház összes női (és esetleg férfi) dolgozójának, hogy elmerüljön a flamenco rejtelmeibe.

 

A koreográfus, Bajnay Beáta egy rövid flamenco-bemutatót tartott a társulatnak, majd elmondta, hogy a flamencónak mindössze húsz százaléka technika, a többi érzés. Épp ezért nem aggódik a színészekkel való közös munka miatt. "Mindig az ének vezeti a táncot, nagyon fontos a ritmus, a többi improvizáció" – mondta a koreográfus.

 

Szekely Laszlo es Beres Laszlo

 

Az ünnepelt művész, Székely László díszlettervező legfontosabbnak azt tartja, hogy „ki kell nyitni a teret”. Különleges padlózat lesz a színpadon, hiszen a tánccipők kopogása rendkívül fontos ebben az előadásban. Nagyon sok stilizált kép lesz látható a színen és megjelenik egy óriási, különleges módon világítható hold is.

 

A hölgyeket, asszonyokat Kovács Edit, Dobó Kata, Fehér Tímea, Kara Tünde, Komáromi Edit, Liszi Melinda és Tarsoly Krisztina alakítja majd, de hogy ki, pontosan melyik szereplőt, még kérdéses. Fekete Péter ugyanis arra kérte a rendezőt, hogy nézze meg a hölgyeket, kísérletezzen egy-egy karakterrel és azután állítsa össze a végleges szereposztást, ami számára a legmegfelelőbb.

 

A jelmeztervező Bodnár Enikő lesz, a bemutatót 2015. január 30-án, a díszbemutatót pedig 2015. január 31-én tartják.

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

Fotók: JókaiFilm/Nagy Attila

 

süti beállítások módosítása