Balog: új kulturális színtér jön létre Kecskeméten

Új kulturális színtér jön létre Kecskeméten a régi moziépület felújításával és multifunkciós kulturális központtá átalakításával - emelte ki az emberi erőforrások minisztere hétfőn Kecskeméten, a tégláig visszabontott műemlék épület "bokrétaünnepségén".

Balog Zoltán kihívásként beszélt arról, hogy úgy kell újjáépíteni az épületet, ahogy azt annak idején megálmodták, a belső tereket viszont át kell adni az új funkciónak.


Az eredetileg 1913-ban átadott, már másfél évtizede bezárt moziépületet a miniszter a "hiányérzet" emlékművének nevezte. Most azonban eljött az idő, és egy új kulturális színtér jön létre – tette hozzá.

 

balog


Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármesteri funkciókkal felruházott alpolgármestere is azt hangsúlyozta, hogy többről van szó, mint fizikai értelemben vett puszta felújításról, hiszen egy új művészeti központtal gazdagodik Kecskemét és az ország. Az épület a művészetek temploma lehet – idézte a város egykori polgármesterének, Sándor Istvánnak az épület 1913-as átadásán elmondott szavait.


Szemereyné Pataki Klaudia rámutatott, hogy a filmkultúra egykori palotája most helyet fog adni a zenének, a színjátszásnak és a képzőművészeteknek is.


Az alpolgármester az egyik kiemelt célként fogalmazta meg, hogy az épületben megjelenjen a "kétnyelvűség": német nyelvterületről előadókat, zenekarokat hívnak majd meg, valamint kiállításoknak is helyet biztosítanak.

 

Cseke Péter, a felújításra sikerrel pályázó kecskeméti Katona József Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy az épületben helyet kapó Kelemen László Kamaraszínházzal újabb minőségi játszóhellyel gazdagodik a város kulturális élete.


Az Európai Unió támogatásával, mintegy 400 millió forintból megvalósuló beruházás július 9-én kezdődött meg, és várhatóan az év végére fejeződik be. Az egykor mozinak épült műemlék teljesen átalakul, az épületben a Katona József Színház kamaraszínháza mellett helyet kap az európai hírű Leskowsky-hangszergyűjtemény is, lehetővé téve annak újszerű, egyedi, interaktív bemutatását.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása