Boncz Géza 70 - Emlékestet tartanak Szegeden

Emlékestet tartanak Boncz Géza író, Karinthy Frigyes-emlékgyűrűs humorista születésének 70. évfordulója alkalmából Szegeden, október 17-én.

Az eseményről tartott keddi sajtótájékoztatón Nádas György humorista, az est rendezője elmondta, hogy Boncz Géza Szeged olyan "intézménye" volt, akiről meg kell emlékezni, személye és humora élénken él még a helybéliek emlékezetében.


Az esten egykori barátai Boncz Géza írásaiból és az Atléta trió dalaiból adnak elő válogatást.      

 

A műsorban közreműködik a rendező mellett Gesztesi Károly, Markos György, Megyesi Gusztáv, Nagy Feró, Papadimitriu Athina, Temesi Ferenc és Benkő László, az Omega billentyűse. Az esten kevésbé ismert jeleneteket és baráti körben készült amatőr felvételeket is levetítenek a Belvárosi moziban.

 

Az emlékestre néhány nap alatt elkeltek a belépők, már szervezik a második, novemberi előadást is.

 

boncz-geza

 

Boncz Géza, humorista körökben közkeletű nevén Boncz Mester 1944-ben az erdélyi Nagybányán született, családjával egy évvel később költözött Szegedre. 1974-ben a Magyar Rádió első humorfesztiválján harmadik helyezést ért el, ettől kezdve rendszeres szereplője volt a Rádiókabaré műsorának. 1982-ben Markos Györggyel és Nádas Györggyel együtt indult a második humorfesztiválon, melyet megnyertek. A sokak által a magyar humor legismertebb csapatának tartott triónak több komoly sikert arató nagylemeze jelent meg, de Boncz Géza szerepet vállalt a zenei paródiákat előadó Atléta trióban és az Aladdin és a Skodalámpa nevű humorista-zenekarban is.

 

Sajátos szóficamokkal, váratlan képzettársításokkal teletűzdelt magánszámokat írt és adott elő. Állandó társszerkesztője volt a Markos-Nádas humorista duónak, Hofi Gézának is adott számos ötletet.

 

Munkáját háromszor ismerték el Bob bon-díjjal, a Karinthy-gyűrűt 1994-ben kapta meg. Tizennégy esztendeje, egy nappal 56. születésnapja után hunyt el.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása