Közös nevező - Társadalmi csoportjáték a Trafóban

Ivana Müller Közös nevező című előadásában társadalmi-politikai rendszereket koreografál meg.

Tíz különböző nemzetiségű szereplő áll majd színpadra, akik számtalan variációban eljátsszák, megmutatják azt, hogyan alakul ki egy közösség. Az előadás október 10-11-én látható a Trafóban.

 

A Trafó ajánlója:

 

Hogyan definiálhatom azt a közösséget, amelynek a tagja vagyok? Mi tesz engem egyedivé benne? Definiálható, körülhatárolható-e bármilyen politikai, társadalmi rendszer? És egyáltalán – ki vagyok én? Ivana Müller abszurd humorral nyújt alternatív válaszkísérletet ezekre a kérdésekre a Közös nevező című darabjában. Szociopolitikai játszóteret a teremt a színpadon, elgondolkodtató csoportdinamikai csatatérré változtatva azt.

 

A Közös nevező című darab tíz különböző nemzetiségű embert állít színpadra, és az ő térbeli pozicionálásukkal megmutatja, hogy minden választásunk, minden döntésünk, még a legegyszerűbb is, komoly következménnyel jár(hat). Az előadásban fény derül arra, hogyan lehet akár a legegyszerűbb csoportdinamikai mechanizmusokkal is politikai-, és/vagy társadalmi rendszereket szemléltetni.

 

ivana mueller in common 

A padlóra festett körök és vonalak között egy halmazábra elemeivé válnak a szereplők, akik minden állításukkal véleményt formálnak saját magukról, és egy adott társadalmi rendszerről. Értékekről, amelyek meghatározzák őket, és azt is, amit képviselnek. Dohányoznak-e, félnek-e a kutyáktól, vagy éppen hogy állnak a homofóbia kérdéséhez. Ezek a kijelentések jelölik ki a „halmazábrában” elfoglalt pozíciójukat, a többiekhez való viszonyukat. A rendszer persze dinamikusan változik a legabszurdabb és a legegyszerűbb kijelentések hatására. A közösségek tagjai felcserélődnek, de az egység folyamatosan mozgásban van. Aztán a játék versennyé alakul, és minden jelenet végén várjuk, ki mondhatja ki a végső győzelmi mondatot „Én győztem”.


Ivana Müller koreográfus korábban összehasonlító irodalmat tanult Zágrábban, számos táncos kurzuson és workshopon vett részt Horvátországban és Amsterdamban. Később Hollandiában koreográfiai tanulmányokat is folytatott, és az előadó-művészet területén kezdte meg pályafutását. Darabjait lehetetlen tiszta műfajokba sorolni, hiszen egyaránt használ installációs elemeket, szöveget, táncot, videót. Müller munkáinak visszatérő motívumai az önmeghatározás, a szerzői fogalmak újradefiniálása, a test és annak reprezentációja, a képzelet és annak helyszíne, az előadó és a befogadó közötti kapcsolat vizsgálata.

 

 

„Olyan nyelvet használok, ami ötvözi a fotográfiát, a videóművészetet, a táncot és a beszédet… Talán mert nem tudom definiálni magam pusztán az egyikkel vagy a másikkal. De nem is törekszem egy meghatározott közönségnek alkotni, vagy egy adott kritikusi kör elismerését elnyerni …Sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy HOGYAN használom a médiumokat vagy a műfajokat, annál, hogy MELYIKET használom.” (Ivana Müller)

 

Ivana Müller előadásait, installációit, szöveges és hang-performanszait számos nemzetközi fesztivál válogatja be programjába. A Rotterdamse Schouwburg, a párizsi La Villette, a Wiener Festwochen, a New York-i DTW, a berlini HAU és a brüsszeli Kaaitheater rendszeres fellépője.


Két darabját (While We Were Holding It Together, Playing Ensemble Again and Again) láthattuk már korábban, 2008-ban és 2009-ben a budapesti MU Színházban.

 

A Közös nevező a TRAFÓ Közös ügy című sorozatának része, a CAFe Budapest 2014 Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program. 

 

ivana mueller in common 2

 

Ivana Müller: Közös nevező
Szociopolitikai, társadalmi csoportjáték
2014.10.11-12. 20.00
TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza

 

Koncepció, koreográfia és rendezés: Ivana MÜLLER


Előadók:

Sarah VAN LAMSWEERDE/ Esther SNELDER, Pere FAURA, Karen Røise KIELLAND, Katja DREYER, Pedro INES /

Nuno LUCAS, Stephen LIEBMAN, Yannick GREWELDINGER / Daniel ALMGREN RECÉN,

Clara AMARAL, Noha RAMADAN/ Setareh FATEHI IRANI, Bas JILESEN


Művészeti tanácsadók: Bill AITCHISON, Jonas RUTGEERTS
Hang: Viljam NYBACKA
Jelmez: Liza WITTE
Fény- és technikavezetés: Martin KAFFARNIK


Menedzsment: I’M’Company / Wilma Kuite -alles voor de kunsten (NL) & Chloé Schmidt (FR)
Támogatók: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, SNS Reaal Fonds

 

 

süti beállítások módosítása