Leminősítik a Metropolitant?

A világhírű New York-i operaháznál nyáron kirobbant pénzügyi botrány és annak hatásai miatt a leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alá vette a Metropolitan Opera kötvényadósságának besorolását a Moody's.

A Met rendkívül kemény tárgyalásokat folytatott a nyáron a társulat szakszervezeteivel, és végül a ház súlyos anyagi gondjaira tekintettel megegyeztek az alkalmazottak fizetésének csökkentéséről, amelyre évtizedek óta nem volt példa. A Moody's - a világ legnagyobb hitelminősítője - szerint bár a megegyezésnek hosszú távon meglehetnek az eredményei, a csökkenő jegyeladások és támogatások miatt az operaház nevében kibocsátott kötvények besorolásának leminősítését mérlegeli - írta csütörtökön a The New York Times.


A Moody's szerint a kötvényadósság besorolása szempontjából kulcsfontosságú lesz, hogy a legjelentősebb szponzorok tudják és akarják-e növelni az operaháznak juttatott támogatást. A Met finanszírozását végző pénzügyi részleg 2012-ben százmillió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket, amelyek besorolása jelenleg A3. A Moody's azonban arra figyelmeztetett, hogy akár több fokozattal is leronthatja ezt.

 

met

Fotó: Niall Kennedy


A felülvizsgálat hírére reagálva az operaház úgy fogalmazott, hogy - mint arra a Moody's is rámutatott - a Metnél a közelmúltban foganatosított változások, köztük a új, "történelmi" szakszervezeti megállapodások és az egész intézményre kiterjedő költséglefaragások hosszú távon jelentősen erősíteni fogják a ház anyagi kilátásait.


A Metropolitan Opera a nyáron közölte, hogy a július 31-én zárult pénzügyi évben "jelentősen nagyobb" lesz a deficitje az előző évben jelentett 2,8 millió dollárnál. Az intézmény az apadó hozzájárulásoknak tulajdonította a növekvő hiányt, de bízik abban, hogy az új munkaügyi megállapodások az adománygyűjtésre irányuló megújuló erőfeszítésekkel párosulva nagyobb pénzügyi biztonságot eredményeznek majd.


A megállapodások értelmében az operaháznál 90 millió dolláros kiadáscsökkentést hajtanak végre az elkövetkező négy évben, a lefaragások fele a fizetéscsökkentésből származik majd. A Met kampányt kezd továbbá, hogy az elkövetkező öt évben megkétszerezzék a támogatásokat. A ház az utóbbi években kénytelen volt a meghatározott célra adott támogatásokból is nagy összegeket felszabadítani, hogy fedezni tudja működését. Az elmúlt két pénzügyi évben a támogatások 8,8, illetve 8,2 százalékát fordította erre, ami meghaladja az ésszerűnek tartott 5 százalékos mértéket.


"Amennyiben sikeresnek bizonyul, a kiadáscsökkentés és a támogatások növelése elvezethet a kiegyensúlyozottabb működéshez" - írta a Moody's.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása