Újra látható a Prah a Pécsi Harmadik Színházban

2007 óta tartja műsorán Spiró-előadását a Pécsi Harmadik Színház. A Prah című komédiát az új évadban először október 27-én játssza a teátrum.

 

A Pécsi Harmadik Színház ajánlója:

 

"Napjaink társadalmi kilátástalanságának tökéletes lenyomata" – mondta Vincze János rendező Spiró György fanyar komédiájáról, a Prahról 2007-ben.

 

Ekkor tűzte műsorára az előzőleg az Év drámájává választott művet a Pécsi Harmadik Színház. Azóta is játsszák e kétszereplős, kegyetlen humorú drámát, mely valódi kérdésekre keserves válaszokat ad. Azt vizsgálja, tudunk-e élni a lehetőségeinkkel, képesek vagyunk-e kezdeni valamit a változásokkal?

 

Spiró a rendszerváltás kiábrándultságát írta meg ebben a művében (is). Azt, hogy az elmúlt évtizedekben egyetlen lépéssel sem jutottunk előbbre. Mert – ahogy az előadás egyik kritikusa fogalmazott – ,,a szűkösségre berendezkedett lélek nem tud mit kezdeni a tágasság ígéretével”. E szikár ténnyel szembesít minket az előadás ma is, hét évvel a bemutató után.

 

PRAH


A történet kiindulópontja akár megvalósult álom is lehetne. Egy átlagos család hétköznapi életébe ,,beüt” a lottó ötös. Hatszázmillió forint. Mihez kezdjenek vele? A gyerekekre költsék? Vagy szigetet vegyenek maguknak? Esetleg utat építtessenek a házukig? Komoly dilemma. Súlyosbítja a helyzetet, hogy férj és feleség között mindeközben elszabadulnak az indulatok, mert felszakadnak a lelki sebek, szembesülnek egykori vágyaikkal, felszínre törnek vélt és valós sérelmeik, fájdalmaik.


Spiró mégsem csak róluk szól. Az egész ország, a nemzet tragédiájává emeli az ő történetüket. Az abszurdba hajló végkifejlet pedig azt erősíti meg bennünk, hogy hétköznapi életünkben az abszurd válik realitássá.


Ebben az évadban először október 27-én, hétfőn este 7 órakor láthatják a Prahot Vincze János rendezésében, Bacskó Tünde és Bánky Gábor remekbeszabott játékával.

 

pecsiharmadikszinhaz.hu

 

 

süti beállítások módosítása