Zöld csónak – az Apró Színház új bemutatója

A több mint hét éve működő Apró Színház október 12-én mutatja be legújabb előadását, a Zöld Csónak című, ír népmesei motívumok alapján készült élőzenés mesejátékot.

Az Apró Színház megalakulása óta különböző kultúrák értékeit kutatja, tanulmányozza. Autentikus hagyományokat felelevenítő, egyedi formanyelv kialakítására törekvő előadásokat hoznak létre, különleges látványvilággal. Készült már előadásuk afrikai, lappföldi, kolumbiai kultúrából merített elemekre építkezve. A társulat vezetője, Tarján Veronika írja a mesék szövegkönyvét, melyek mindig a társulat rendezésében kerülnek a nézők elé. Egy-egy Apró Színházas előadásból a gyerekek – és felnőttek – megismerhetik az adott nép mesevilágát, zenéjét, népi motívumait, hangszereit.

 

"Tavaly jártam a fővárosban az itt élő írek Szent Patrik Napi felvonulásán. Nagyon megragadott a hangulata, beszélgettem az emberekkel, ismerkedtem a szokásokkal. Azóta kutatom a kelta mesevilágot, történelmet, ír zenéket hallgatok. Képzeletben utazom." – mondja Tarján Veronika, az Apró Színház vezetője. "Minden bemutatónk előtt egy több hónapig tartó folyamat, amíg a társulat tagjaival közösen megismerkedünk azzal a kultúrával, ami a következő produkció témáját adja. Lassan alakul ki az az általunk írt történet, ami mindig igyekszik kiemelni a magyar gyerekek számára is izgalmas és értékes elemeket az adott kultúrkörből. Célunk nem csupán a szórakoztatás, hanem az ismeretterjesztés is. Ez az Apró Színház fő missziója." 

 

zold csonak foto2

 Fotó: Mayer András, Grafika: Mogyoró Győző

 

A Zöld Csónak élőzenés előadás, ahogy az Apró Színház minden produkciójának kiemelt fontosságú eleme a zene, az adott kultúrát megidéző hangzásvilág. A mesét kísérő zenészek ír fúvós- és ütőhangszereken játszanak. A gyerekek megismerhetik a bodránt, az ír furulyát – de a hagyományos zeneszerszámok mellett a 21. századi technikát is bevonta a hangszerelésbe a kis zenekar: most először látható majd színházi előadásban egy modern digitális ütőhangszer, melyből számtalan különleges, tényleg mesebeli hangot tud előcsalogatni Mogyoró Kornél, a produkció zenei vezetője.

 

Az Apró Színház előadásait a Bethlen téri Színházban láthatja a közönség már évek óta, így új, a kelta örökséget megidéző bemutatójuk is a VII. kerületi színházban kapott helyet. A Zöld Csónak egy olyan világba kalauzolja a közönséget, ahol a mesebeli lények köztünk élnek, harmóniában, de mégis küzdelemben egymással és a természettel.

 

ZÖLD CSÓNAK

élőzenés mesejáték

 

Szereplők

Bisztricsány Linda

Tarján Veronika

Üveges Anita

 

Zenészek

Gábos Barna, Mogyoró Kornél

 

Látvány

Mészáros Gábor

 

Zenei rendező

Mogyoró Kornél

 

Rendezte az Apró Színház társulata

 

A kelta kultúra meséi alapján készült, gyermekeknek szóló előadás Írország hangulatát, dallamait, hitvilágát idézi. Három régi, jó barát meséli el élettörténetét, miközben mind valami újat tanulnak meg a világból. Kalandok, küzdelmek, út a boldogság felé... és egy titokzatos, zöld csónak. Az Európa északnyugati részén található szigetek izgalmas világa, színei, ritmusai, legendái szövik át az Apró Színház új meséjét.

 

A bemutató időponja: október 12. 10:00

 

süti beállítások módosítása