"Nincs megbocsátás" - Veszprémben a Titus Andronicus

William Shakespeare Titus Andronicus című tragédiáját láthatja a közönség október 11-től a Latinovits-Bujtor Játékszínben. A Veszprémi Petőfi Színház előadását Tandori Dezső fordítása alapján Kéri Kitty rendezte és dramatizálta, a címszereplő Szalma Tamás.

A produkció a május végi főpróba után sikerrel debütált a nézők előtt júliusban Balatonfüreden, most pedig a Latinovits-Bujtor Játékszínben tekinthető meg bérletes előadásként.

 

titus5079-szalma tamas

 

"William Shakespeare születésének 450. évfordulóját ünnepli a világ 2014-ben, ennek tiszteletére tűzi műsorra a veszprémi színház az angol drámaíró, költő, színész első tragédiáját. Olyan világban játszódik, ahol a gyilkosság, áldozat, csonkítás, nemi erőszak, terror, manipuláció, hataloméhség, hazugság, csalás, rasszizmus, diszkrimináció, kannibalizmus hívó szavak a történetben. Ahol mindenki, mindenáron beteljesíti bosszúját, még ha önmaga és családja áldozatul esik is. A szereplők kizárólag az őket ért sérelmeket látják. Az elkövetett agressziót jogosnak, szükséges eszköznek tekintik.

 

Az író nem véletlenül helyezte az ókori Rómába történetét, a Krisztus előtti időkbe. Ott nincs megbocsátás, megbánás, igazi bűnhődés és vezeklés sem. Egy ilyen világból azonban nincs kiút, szükségszerű a szereplők és világuk teljes pusztulása. Ugyanakkor a Titus Andronicus, a királydrámák hagyománya alapján a jobb idők reményével ér véget. A végső kicsengés tehát a remény. A rendező szeretné a nézőre bízni a döntést, hogy érdemes-e újra kezdeni" - olvasható az előadás ajánlójában.

 

A Titus Andronicusban 22 szereplő valamint kapitány, rokonok, hírnök, Róma népe van jelen. A veszprémi előadásban ezek eljátszására tíz színművész (Szalma Tamás, Király Attila, Palásthy Bea, Jaskó Bálint, Tóth Loon, Terescsik Eszter, Keresztes Gábor, Máté P. Gábor, Szűcs László, Módri Györgyi) és egy gyermekszereplő (Speier Farkas és Göndör Dávid váltott szereposztásban) vállalkozik egy különleges látványvilágú játéktérben. 

 

A produkcióban a mozgás Frank Róbert nevéhez fűződik, a rendezőasszisztens Péti Krisztina, a súgó Tóth Zsanett.

 

Forrás, fotó: Veszprémi Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása