A Hattyúval kezdi az őszt a Feledi Project

A Nemzeti Táncszínházzal közösen bemutatott előadás új helyszínen, a Marczi Közösségi Térben lesz látható október 20-án.

A Hattyúról

 

Krausz Alíz (Bozsik Yvette Társulat) és Bajári Levente (Magyar Nemzeti Balett) mellett Horváth Zita táncol a Hattyú című előadásban, aki a várandós Balássy Szilvia szerepét veszi át, így már szeptemberben elkezdődtek a felújító próbák.

 

A hattyú a tisztánlátás, a bölcsesség és a hű szerelem jelképe: az alkímiában a szellemi tisztánlátást jelképezi, a víz és a tűz ellentétének egységét szimbolizálja. Egy olyan ősállapotét, mely a kétneműség jegyeit hordozza, így a hattyú hím és nőstény formájában egyaránt megjelenhet. A hattyúk tava egy olyan mese, amit mindenki ismer: a fehér tütüben táncoló hattyúk a klasszikus balett emblematikus jelképei. A Feledi Projekt kérdésfelvetése az, hogy a valóságban mi van a jelképek és a történet mögött?

 

A történet tulajdonképpen magáról az életről, a felnőtté válásról, saját döntéseink és érzéseink felvállalásáról szól. Milyen hatással lehet valakire, ha kitör a megszokott életéből és felfedezi egy olyan oldalát, melyről korábban nem is gondolta, hogy létezik?

 

feledi1 m

Fotó: Jókúti György, (A képen Krausz Alíz, Balássy Szilvia és Bajári Levente)

 

November 26-án láthatja a közönség újra, immár a Marczi Közösségi Térben a Prozódia című előadást, amit nyáron a Nemzeti Táncszínházzal közösen a Táncestek a Karmelita Udvarban programsorozat keretén belül mutatott be a Feledi Project. A táncestet Kodály Zoltán zenei világa inspirálta és a Trio a lá Kodály izgalmas élőzenei együttes közreműködik benne. Prozódia.

 

A verstani fogalom azt jelöli, ahogy a természetes beszéd verssé, ritmikus formákká alakul. A zenében a szöveg és a zene helyes illeszkedésének tana ez, a zene ritmusának és hangsúlyainak helyes alkalmazkodása a szöveg lejtéséhez és hangsúlyozásához. A Feledi Projekt előadásában azt keresi, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá a különböző életérzések mentén.

 

Mindeközben már szeptemberben elkezdődtek az új premier előkészületei: a legújabb bemutatót Weöres Sándor Psyché című műve ihlette, amit december 3-án mutatnak be Mom Kulturális Központban.

 

 

A zenekarról: 

 

A Trio a lá Kodály formáció Oláh Dezső, Junior Príma díjas zongoraművész, Tar Gergely ütőhangszeres és Erdő Zoltán klarinétművész együttműködéséből született. Elsődleges céljuk a hagyományok ápolása mellett az, hogy új refexiókat mutassanak be Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire. A Trio a lá Kodály ily módon egy XXI. századi nézőpontból hívja fel a figyelmet a magyar népzenére. A Kodályi témákra íródó művek tehát nemcsak a zeneszerző munkássága előtti tisztelgést fejeznek ki, de céljuk az is, hogy a róluk való gondolkodást egy frissebb szemszögből láttassák.

 

A Feledi Projectről:

 

A Feledi Project létrehozója Feledi János táncművész, koreográfus, rendező. Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán végezte 2003-ban. Pályáját a Győri Balett tagjaként kezdte, majd négy évig a Budapest Balett szólótáncosaként, koreográfusaként dolgozott. Balettmesteri diplomájának megszerzése után a PR-Evolution Dance Company és a BaDora Dance Company tagja volt. Önálló koreográfiával 2010-ben jelentkezett. Ezek után alakult a Feledi Project. A jelenlegi kulturális és gazdasági helyzetben jelenleg project alapon hozza létre produkcióit. Eddig hat egész estés darabot készített: Idők folyamán (2010), Physpacom-physical space communication (2011), Puccini: Le Villi (Lidércek) (2012), Öngyilkos Érzelmek (2013), Hattyú (2014) és Prozódia (2014) címmel, amelyeket folyamatosan játszanak teltházzal a Nemzeti Táncszínházban, Szkéné Színházban és nemzetközi hírnevű hazai fesztiválokon.

 

A projekt-rendszerben működő társulat magját olyan művészek alkotják, akik nemzetközi és hazai táncművészet elitjéből kerülnek ki, de mellettük fiatal tehetségek is lehetőséget kapnak. A társulatot magas szintű technikai tudás, kiváló művészi előadói jelenlét jellemzi. Koreográfiákra jellemző, hogy egyedi módon ötvöződik bennük a klasszikus balett alapjai a modern tánc elemeivel. Céljuk sajátos formanyelven minőségi produkciókat létrehozni, magasan kvalifikált művészekkel. A minőségi munka és a számos produkció kivívta a hazai táncszakma szeretetét és elismerését, ennek bizonyítéka, hogy a Feledi Projectet 2014-ben a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Koreográfusok Társasága is tagjai köré választotta.

 

süti beállítások módosítása