Átváltozóművészek - Székesfehérvárra érkezik Edith és Marlene

Pataki Éva zenés játékát állítja színpadra Widder Kristóf Székesfehérváron.

Edith Piaf és Marlene Ditrich a Vörösmarty Színház Pelikán Kamaraszínházában kelnek életre Váradi Eszter Sára és Varga Gabriella alakításában. Az Edith és Marlene bemutatóját október 16-án tartják.

 

EdithEsMarlene palkat

Az alkotók  a darabról

 

A próbafolyamat már a végéhez közeledik a székesfehérvári Pelikán Kamaraszínházban. A két világhírű előadóművész élete nem csak a zene és a színpad mentén kapcsolódott össze, hanem a magánéletben is. A darab kettejük kapcsolatának 27 évét öleli át.

 

Widder Kristóf rendező arról beszélt, milyen előadás születik Pataki Éva történetéből és a mindenki számára jól ismert klasszikus slágerekből.

 

„Lassan a finisbe érkezünk. Eddig gyaloglótempóban elemezgettük a darabot, most egymás mögé kerülnek a jelenetek, és eldöntjük, hová kerüljenek a hangsúlyok. Az a célunk, hogy a két legendás énekesnő megidézéséről szóljon az előadás. Nem egy szépítő vagy nosztalgikus szemüvegen keresztül nézzük őket, hanem megpróbáljuk megfejteni, hogy milyen lehetett igazából az életük. Ha drámai, akkor ne féljünk ezt a drámaiságot megmutatni. Amikor pedig felhőtlen és boldog, akkor ezt mutassuk meg. Ilyen szempontból egy érzelmileg szélsőséges előadás születik. Úgy gondolom, így tudnak igazán érvényesen elhangozni a dalok. Ha egy emlékestet mutatnánk be, minden bizonnyal akkor is szépen szólnának a dalok (hiszen nem véletlenül világslágerek). Mégis az a célunk, hogy a két művész szerelmeken és tragédiákon átívelő élettörténetéhez a dalok egy plusz réteget adjanak” – véli a rendező.

 

 

A két világsztárt Váradi Eszter Sára és Varga Gabriella kelti életre, akik természetesen külsejükben is igyekeznek átalakulni a szerep kedvéért – ha kell drasztikusan.

 

„Néhány jelenetet az előadásban felvételről vetítünk majd. Ezért most Eszternek és Gabinak nagyon erős, filmes maszk készült, amely megidézi Piafot és Dietrichet. A darab 27 év történetét meséli el, ám a színésznőknek csak a forgatás napján kellett ennyire ’megöregedniük’. Az előadásban eggyel általánosabb sminkjük lesz a majd” – árulta el az előadás rendezője, Widder Kristóf.

 

EdithEsMarlene1 

Rausch Bernadett maszkmester négy éve „csúnyítja és öregíti” az előadóművészeket, többek között a Sztárban sztár című produkcióban. Az Edith és Marlene produkció maszkjai kapcsán a szakember elárult néhány kulisszatitkot.

 

„Árnyékolom Gabi arcát, öregítem a szemeit, mélyítem a barázdákat, fáradtabbá teszem. Reményeim szerint jó néhány évvel öregebbnek tűnik majd, és hasonlít Marlene-re is” – mondta a maszkmester.

 

A forgatás kedvéért Varga Gabriella mellett természetesen Váradi Eszter Sára is „megöregedett”: a maszkmesternek a sok alkoholtól és morfiumtól elfáradt énekesnő arcát kellett „rávarázsolni” a színésznő fiatal vonásaira, emellett pedig néhány egyéb trükköt is bevetett.

 

„Edith Piaf (többek között) arról volt híres, hogy eltüntette a szemöldökét, és ceruzával egy vékony csíkot húzott helyette. Ezért el kellett tüntetnem Eszter szép, sötét, erős szemöldökét. Kiszőkítettem, majd rátettem egy speciális kopaszparóka-anyagot, és húztam rá egy szép ívet” – árulta el Rausch Bernadett.

 

A darabban felhasznált filmhez a maszkolás másfél órát vesz igénybe. Ám a színésznőknek meg kell tanulniuk nemcsak a szerepüket, hanem a sminkelés minden részletét is Rausch Bernadettől, mert az előadások előtt saját maguknak kell elkészíteniük a sminkjüket.

 

EdithEsMarlene2 

A színház ajánlója

 

Marlene Dietrich hűvös eleganciája előbb ellenérzéseket, sőt, féltékenységet váltott ki Edith Piafból, később azonban életre szóló barátság született közöttük. A drámai élettörténetek mellett nagy hangsúlyt kap az előadásban a két népszerű, világhírű előadóművészt összekötő kapocs is: a zene, és felhangzanak a jól ismert sanzonok.

 

Az Edith és Marlene című előadás premierje október 16-án lesz a Pelikán Kamaraszínházban. Váradi Eszter Sára és Varga Gabriella mellett Keller János lép mjad a közönség elé.

 

Forrás: Vörömarty Színház

 

süti beállítások módosítása