Guelmino Sándor Veszprémben rendezi A vadkacsát

Megtartották az olvasópróbáját Henrik Ibsen A vadkacsa című színművének a Veszprémi Petőfi Színházban. A rendező Guelmino Sándor, a bemutató novemberben lesz a teátrumban.

A rendező a készülő darabról:

 

"Sokan azt tartják, Ibsen műve komor és depresszív, holott, szerintem sok humort hordoz. A darabban elképesztően vaskos, erős figurákat rajzolt meg a szerző és remélem, a néző eljut odáig, hogy nevetni is tud ezeken az életeken, helyzeteken, az élethazugságokon. Ugyanolyan ellenszenves a műben az igazságosztó mániákus, mint az öncsaló ember. A vadkacsa rendkívül izgalmas darab, sokszereplős, de ugyanakkor ezeknek a figuráknak a többsége csak az első felvonásban látható, ez is egyedivé teszi a munkát. A díszletvilágban törekedtünk a fekete-fehér látványra. Kevés helyen jelenik majd meg, viszont akkor szimbolikus jelentőségű lesz, gondolok itt a padlás álomvilágára, illetve a fotóműterem retusált képeire. A műben az Ekdal család fényképész és a színesre retusálás egyúttal jelképezi majd önmaguk életének a retusálását is. Ibsen ebben az izgalmas és önironikus darabjában eltér korábbi műveinek a mondanivalójától. Itt már nem csak arról beszél, hogy mekkora árat fizetünk, ha az eltitkolt igazság felszínre kerül, hanem arról is szól, hogy bizonyos esetekben kevésbé ártalmas, ha hagyjuk az embereket, hadd hazudjanak maguknak és nem akarjuk őket erőszakkal boldogítani" – többek között erről beszélt Guelmino Sándor az olvasópróbán.

 

guelmino sandor

Guelmino Sándor (forrás: pestiest.hu)

 

Az előadásban színpadra lép Eperjes Károly, Almási Sándor, Nyirkó István, Haumann Máté, Kéri Kitty, Bábinszky Ágnes, Csarnóy Zsuzsanna, Tóth Loon, Nagyhegyesi Zoltán, Baranyi Péter, Benczédi Sándor, Madár K. Zoltán, Szűcs László, Máté P. Gábor, Keresztes Gábor. A díszlettervező Horesnyi Balázs, a jelmeztervező Kárpáti Enikő. A súgó Balázs Éva, a rendezőasszisztens Péti Krisztina.

 

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása