Magyar színházak mutatkoztak be Szentpéterváron

A Nemzeti Színház két előadással mutatkozott be a héten a szentpétervári Alekszandrinszkij színházban, a Balti ház című színházi fesztiválon pedig Mundruczó Kornél társulata lépett fel pénteken az észak-oroszországi nagyváros közönsége előtt.

 

A Nemzeti társulata csütörtökön a Vidnyánszky Attila igazgató rendezésében színpadra állított Johanna a máglyán című darabot mutatta be. Az előadásról beszámoló NTV országos sugárzású orosz kereskedelmi televízió a különleges rendezői megoldásokat, közülük is a tűzgyújtást, a máglyaimitációt emelte ki.


Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja az MTI-nek elmondta, hogy nem volt könnyű dolguk, mert a Johanna a Nemzeti Színház különleges színpadtechnikájára épül. Ennek híján is meg tudták azonban oldani a feladatot. A rendezést az Alekszandrinszkij színházban meglévő feltételekhez igazították.


A színpadtechnika beállítására és a próbákra két napjuk volt. A mintegy 150 szereplős darabhoz Budapestről a három kórust, a balettkart, az operaszólistákat és a színészeket utaztatták el Szentpétervárra. A MÁV Szimfonikus Zenekart már nem tudták elhozni, így Kocsár Miklós karnagy a helyi zenekart tanította be az előadáshoz.

 

johanna nemzeti

Nemzeti Színház: Johanna a máglyán (fotó: Puskel Zsolt, fidelio.hu)


A dramaturg hozzátette: úgy tapasztalta, hogy a közönségre így is erős hatást gyakorolt a Johanna a máglyán. Volt olyan néző, aki már Budapesten látta a művet és úgy vélte, hogy az előadás nem veszített hatásából, sőt a darab előnyére vált a technika hiánya, mert így felerősödött a színészi játék szuggesztivitása.


Az Alekszandrinszkij színház nyolcadik alkalommal megrendezett, neves külföldi társulatokat felsorakoztató fesztiválján először szerepelt a Nemzeti Színház, a legrégebbi magyar teátrum - emelte ki a TASSZ orosz állami hírügynökség. A Nemzeti Színház társulatának pénteki előadásáról azt írta, hogy a Zsukovszkij-Szénási-Lénárd: Mesés férfiak szárnyakkal című darabot Vidnyánszy Attila ugyanolyan lendülettel, elbeszélő stílusban állította színpadra, mint a Johanna a máglyán című előadást.


Kozma András az MTI-nek elmondta, hogy Valerij Fokin, az Alekszandrinszkij színház vezetője kérte Vidnyánszky Attilát, hogy ezeket a reprezentatív előadásokat hozzák el Szentpétervárra. A két színházi vezetőt régtől fogva jó szakmai kapcsolat fűzi össze. 


Szombaton Vidnyánszky Attila rendezői mesterkurzust tartott az Alekszandrinszkij színházban.

 

 

A Proton is Szentpéterváron vendégszerepelt:


Mundruczó Kornél Proton Színháza a Demencia című darabbal szerepelt pénteken a 24. alkalommal megrendezett Balti ház elnevezésű szentpétervári fesztiválon. A fontanka.ru című hírportálnak az eseményt beharangozó beszámolója kiemelte, hogy a legnevesebb, legizgalmasabb és legnagyobb szentpétervári fesztiválon az idén az észt, litván, olasz és orosz teátrumok előadása közül kitűnik a kísérletező stílusáról ismert és nemzetközi hírnévre szert tett Mundruczó Kornél rendezése, amely egyszerre sokkolja és hipnotizálja a közönséget. 


A Proton Színház előadása az öregekkel és a mentális problémákkal élőkkel való bánásmódon keresztül a társadalom legsúlyosabb kérdéseire irányítja a figyelmet. 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása