Rusznyák Gábor A víg özvegyet rendezte Miskolcon

A víg özvegyet mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház október 17-én. Lehár Ferenc operettjének előpremierjét Rusznyák Gábor rendezésében már nyáron megtartották, az előadás szerepelt a Miskolci Operafesztivál műsorán is.

víg özvegy miskolc6

 

Lehár Ferenc operettje, A víg özvegy, amelyet 1905-ben Bécsben, 1906-ban pedig Budapesten mutatták be nagy sikerrel, és a statisztikák szerint azóta sincs olyan este, a földön, hogy valahol, valamely operett- vagy operaszínpadon  ne lenne műsoron. Valószínűleg A víg özvegy kortalan sikerét annak is köszönheti, hogy az élethelyzetek, amelyeket boncolgat minden történelmi korban jelen vannak az emberek életében – ez derül ki többek közt Rusznyák Gábor rendezéséből is Miskolcon, ahol az operett Debreczeni Borbála különleges díszletében kerül színre.

 

Miskolcon rendhagyó módon június elején, az előző évad zárásaként tartották A víg özvegy „előbemutatóját”. Október 16-án pedig a Miskolci Nemzeti Színház közönsége „hivatalosan” is láthatja a darab premierjét, ezúttal az idei évad újdonságaként. Galvari Hannaként Eperjes Erika és Seres Ildikó látható, Danilovics Daniló grófot Dániel Gábor és Ódor Kristóf alakítja.

 

víg özvegy miskolc7
 

A Miskolci Nemzeti Színház ajánlója:

 

Egy dél-kelet európai kisállam párizsi nagykövetsége a csőd szélén áll. Csőd szélén áll az ország maga is. Pontevedró dörzsölt diplomatáin azonban nem fog ki a pénzhiány: megtartják az éves rendes fogadást – jobb híján – a repülőtér várótermében, és szorgalmasan lobbiznak a nagyhatalmak képviselőinél egy kis kölcsönért. Ide érkezik meg Glavári Hanna, Pontevedró szülötte, a dúsgazdag özvegy, akinek vagyonáért azonnal megindul a harc. Ha sikerül a nagykövet terve, és Hanna hozzámegy régi szerelméhez, Danilovics Daniló követségi titkárhoz, a haza meg van mentve…

 

Lehár Ferenc operettjét 1905-ben mutatták be Bécsben. „A próbák sokán kiderült, a zene nem sokat ér” – jelentette ki akkor Karczag Vilmos, a bécsi színház igazgatója a Víg özvegy kapcsán. Véleményére az idő alaposan rácáfolt. Rusznyák Gábor rendezése pedig azt is megmutatja, hogy a száz éves darab alaphelyzete sem kopott meg: a szenvedélyes szerelem drámája mögött egy kis ország túlélésért folytatott harcának tragikomédiája bontakozik ki, sok intrikával és meglepő végkifejlettel.

 

vig özvegy miskolc2 

 

Lehár Ferenc: A víg özvegy

Fordította: Mérei Adolf

 

Glavári Hanna - EPERJESI ERIKA/SERES ILDIKÓ Jászai-díjas

Danilovics Daniló - DÁNIEL GÁBOR/ÓDOR KRISTÓF 

Zéta Mirko - SZATMÁRI GYÖRGY

Valencienne, a felesége - JANCSÓ DÓRA/LUKÁCS ANITA

Camille de Rosillon - VADÁSZ ZSOLT/KÓBOR TAMÁS

Nyegus - FANDL FERENC

Vicomte Csacada - MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS

Paul St. Brioche - DÉNES VIKTOR

Bogdanovics - SALAT LEHEL

Sylvaine, a felesége - SZABÓ IRÉN

Kromov - PÁSZTOR PÁL

Olga, a felesége - MÄRCZ FRUZSINA

Prisics - CSERVENÁK VILMOS

Praskovia, a felesége - BOHOCZKI SÁRA

 

Közreműködik: a Miskolci Nemzeti Színház énekkara, balett kara és zenekara

 

Díszlettervező: DEBRECZENI BORBÁLA

Jelmeztervező: IGNJATOVITY KRISZTINA

Zenei vezető: RÁKAI ANDRÁS 

Karvezető: REGŐS ZSOLT

Rendező: RUSZNYÁK GÁBOR

 

 Forrás, Fotó: Miskolci Nemzeti Színház

 

süti beállítások módosítása