Darab készült az iraki háborúról - Mátyássy Áron a Vígben rendezett

Fátyol nélkül címen mutatták be október 11-én a Vígszínház Házi Színpadán az iraki háború borzalmairól szóló előadást a fiatal filmrendező interpretációjában.

Kilenc iraki nő sorsán keresztül megdöbbentő személyességgel elevenednek meg a háború szörnyűségei és a férfiak kegyetlenkedései. A kilenc kiszolgáltatott, elnyomott nő a világ bármely pontján élhetne, akár köztünk is.

 

fatyol

 

A színház ajánlójából:

 

A Házi Színpadon a 2014/2015-ös évad a fiatalok évada, hiszen a Vígszínház feladatának tekinti a lehetőségek biztosítását a fiatal tehetségeknek, hogy egy új generáció képviselői is hallassák a hangjukat, és megmutassák, hogyan gondolkodnak a világról. A Házi Színpadra meghívott vendégrendezők női szerzők műveit állítják színpadra, amelyek kritikus történelmi vagy társadalmi helyzetben élő nők küzdelméről szólnak – ennek első darabja az október 11-én színre került Fátyol nélkül, amelyet Mátyássy Áron filmrendező vitt színre.

 vigsz3

fotó: Dömölky Dániel, Vígszínáz

A drámáról:

 

Heather Raffo, az iraki származású színész-írónő katolikus családban nőtt fel az Egyesült Államokban, és először kislányként, majd a kilencvenes évek elején járt Irakban. Ez a későbbi látogatás olyan mély benyomást gyakorolt rá, hogy a következő tíz évben interjúkat készített, dokumentumokat gyűjtött, majd 2003-ban megírta leghíresebb darabját, a Fátyol nélkült.

 

vigsz2

Vass Teréz, fotó: Dömölky Dániel, Vígszínház

 

 

"Az 1993-as iraki útból született mű – melyet a The New Yorker úgy emlegetett, mint “annak iskolapéldáját, ahogyan a művészet képes átformálni a világot” – premierjét tíz évvel később Edinburgh-ben, a Traverse Színházban tartották. Raffo nőalakok széles skáláján keresztül – szabadosan élő művész, radikális kommunista, orvos, emigráns, feleség és szerető – mutatja meg, milyen nőnek lenni egy háború tépázta országba" – írja az Euronews.com.

 

vigsz1

Majsai-Nyilas Tünde (fotó: Dömölky Dániel)

A rendezőről:

 

Mátyássy Áron filozófia és filmelméleti tanulmányok után végezte el az SZFE Film- és TV-rendező szakát. Sikeres kisfilmjeit követte az Utolsó idők című nagyjátékfilm, amely több díj és nemzetközi megmérettetés mellett elnyerte a 40. Magyar Filmszemle fődíját is. Ezt követte a népszerű tv-sorozat, az Átok, míg jelenleg a rendező Víkend című egészestés pszichothrillere várja, hogy a mozikba kerüljön. Bár eddig is voltak apró kiruccanásai a színház világába, Mátyássy Áronnak a Fátyol nélkül az első igazi színházi rendezése.

 

mátyássy1

Mátyássy Áron rendezés közben (fotó: Dömölky Dániel, Vígszínház)

 

 

Heather Raffo: Fátyol nélkül

 

MULLAYA - Hegyi Barbara

LAYAl - Bata Éva

AMAL - Tornyi Ildikó

HUDA - Pap Vera

ORVOS - Hegyi Barbara

SAMURA - Vass Teréz

UMM GHADA - Igó Éva

AMERIKAI - Majsai-Nyilas Tünde

NANNA - Kútvölgyi Erzsébet

 

Látvány: Pater Sparrow

Jelmez: Kolontai Dóra

Zene: Hérincs Dániel

Film: Lichter Péter

Vetítés: Szilágyi Lóránd

 

Szakértő: Keresztély Kata

Világítás: Friedrich Gergely, Duksa-Kovács József

Szcenika: Krisztiáni István

Hang: Osváth István

Súgó: Kertes Zsuzsa

Dramaturg, fordító: Kovács Krisztina

Ügyelő: Héjj János

A rendező munkatársa: Egyed Mónika

 

Rendező: Mátyássy Áron

 

Az előadás megtekintése tizennégy éven fölülieknek ajánlott!

 

 

 Forrás: Vígszínház

süti beállítások módosítása