Réti Anna szólója a MU-ba érkezik

Réti Anna 2012-ben Lábán Rudolf-díjjal kitüntetett, Vis-a-vis találkozások A-val című szólója október 17-én este 8 órától a MU Színházban látható. Az előadás a Katlan csoport közreműködésével készült.

Az alkotók ajánlójából:

 

Vajon mi egy igazi találkozás feltétele? A válasz természetesen nagyon bonyolult. De talán a legfontosabb feltétel a jelenlét.

Születése pillanatától kezdve figyelmével mindenki az őt körülvevő, és benne zajló folyamatokat követi, jelen van. Fejlődésünk során ez egyre nehezebbé, bonyolultabbá válik, ahogy tudatosítjuk a minket körülvevő világot.

 

A jelenlét kérdését próbálja körüljárni a darab, úgy, hogy különböző jelenlét-állapotokat hoz létre, és velük kísérletez.

 

reti m

 Fotó: Borovi Dániel

 

Úgy kezded, mint minden moccanó,

figyelsz a moccanásra,

úgy folytatod, mint figyelem,

figyelsz valaki másra,

úgy folytatod, mint valaki más,

egy harmadiknak játszol,

már négyen fordulnak feléd,

s te moccanni se látszol.

 

Halasi Zoltán

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

"Réti Anna előadása – ahogy Hajas performansza is – a közvetíthetőség és reprezentáció, a saját magunkról alkotott kép és a „valódi személyiség” cseppet sem egyszerű viszonyával foglalkozik. A Vis-a-vis találkozások A-val egy komoly és elmélyült koreográfus alkotása, aki kiváló forma- és arányérzékkel képes művébe integrálni humort, őszinteséget és eleganciát. Saját munkájának alanya és tárgya, az öndivatbemutató tervezője és kivitelezője. Csodálatra és irigylésre méltó szerep."

Barta Edit – Ellenfény

 

 

 

 

Az előadóról:

 

Réti Anna rotterdami tanulmányai után Hollandiában Itzik Galilivel, Conny Janssennel, és Jens Van Daele-vel dolgozott. Magyarországra visszatérve szabadúszóként többek között Szabó Réka, Hudi László, Bodó Viktor, Pataky Klári, Gál Eszter és Goda Gábor előadásaiban szerepel. 2012-13-ban Nagy József, Karine Ponties, és Paulo Riberio projektjeiben vett részt. 2005 óta készít saját koreográfiákat, melyek több itthoni és nemzetközi díjban és elismerésben is részesültek. Lélek pulóver nélkül című koreográfiája 2007-ben, Vis-a-vis találkozások A-val című darabja 2012-ben kapott Lábán Rudolf-díjat. Ego Trip című előadása, melyet az izraeli Ido Batassal közösen koreografált, a Trafó K.M.H.-ban került bemutatásra.

 visavis1 m

 (forrás: katlancsoport.hu)

 

Vis-a-vis találkozások A-val

 

Koncepció, koreográfia, előadó: Réti Anna

Rendező asszisztens: Simányi Zsuzsanna

Meghívott koreográfus: Fehér Ferenc

Koreográfus asszisztens: Furulyás Dóra

Zenei szerkesztő: Barna Balázs

Zeneszerzők: Amos Ben Tal, Fehér Ferenc, Hildegard von Binge, Döme Zsolt, Godspeed you! Black Emperor, Hajas Tibor

Jelmeztervező: Retina

Tér és díszlet: Körmendy Pál

Fény: Bánki Gabriella

Fotográfus: Borovi Dániel

 

Forrás: MU Színház

 

süti beállítások módosítása