"Gyümölcsszüret ideje van" - Hoppál Péter az MMA-ról

Jó döntésnek bizonyult, hogy a Magyar Művészeti Akadémia autonóm köztestületként számos állami funkciót és feladatot vett át és végez. Erről Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár beszélt szerdán az MMA budapesti közgyűlésén.

Hozzáfűzte: "gyümölcsszüret" ideje van, hiszen jól látható, hogy az MMA által átvett és működtetett feladatok, intézmények, valamint a művészeti díjak koordinálása és átadása a korábbi hamis hangokkal ellentétben kiválóan működik. Mint mondta, azok a kérdések, amelyek felmerültek korábban a köztestület működésével kapcsolatban, ma már mind a múltba vesztek.

 

mma


Hoppál Péter kiemelte: az alkotmányból adódóan a magyar kormány kötelessége, hogy minden eszközzel segítse az akadémikus testület munkáját, és ennek megfelelően az Emberi Erőforrások Minisztériuma is minden támogatást megad a jövőben az MMA munkájához.


Az államtitkár rámutatott: "az együttműködés nem alá- és fölérendeltséget jelent, a kormányzat partneri viszonyra törekszik az MMA-val, és ebben az elnökség és az Emmi vezetése mellérendelt szerepben működik".


A közgyűlést Huszti Péter Kossuth-díjas színművész előadása vezette be, amelyen a 100 éve született Tolnay Klári színművész emlékét idézte fel, majd átadták az MMA tagozati díjait.


Az építőművészeti tagozat díját Callmayer Ferenc építész, a film- és fotóművészeti tagozat Szőts István-díját Kincses Károly fotómuzeológus, az irodalmi tagozat Illyés Gyula-díját Szepesi Attila költő vehette át. Az iparművészeti tagozat elismerését Muharos Lajos ötvösművésznek, a képzőművészeti tagozat díját Olescher Tamás galériavezetőnek, a népművészeti tagozat elismerését Tánczos Vilmos néprajzkutatónak ítélték oda. A színházművészeti tagozat Bitskey Tibor színész, a zeneművészeti tagozat Boldoczki Gábor trombitaművész, míg a művészetelméleti tagozat Juhász György András irodalomtörténész munkásságát ismerte el.


Az akadémia közgyűlésének napirendi pontjai között szerepel a köztestület elnökének, alelnökeinek és elnökségi tagjainak megválasztása. Az elnöki posztra a jelölő bizottság egyedüli jelöltje Fekete György, az MMA mostani vezetője.

 

süti beállítások módosítása