Debütál Eötvös Péter Lady Sarashina című operája

Először mutatják be Magyarországon Eötvös Péter Lady Sarashina című operáját pénteken és vasárnap este a Zeneakadémia Solti-termében.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál záró napjain bemutatott opera alapját egy különös, 11. századi japán napló szolgáltatja, amely egy Lady Sarashina néven ismert hölgy személyes feljegyzéseit tartalmazza utazásairól, álmairól, a japán tájak iránti rajongásáról. Az operában Lady Sarashina az életéről mesél, minden más szerepet egy énekes trió ölt magára.

 

eotvospeter


"Mindaz, amiről ez a magányos és zárkózott asszony szól csodálatos természetességgel, mintha közvetlenül hozzánk beszélne, nekünk mesélne végtelen finomsággal és tisztánlátással köznapi benyomásairól, álmairól és emlékeiről" - fogalmaz Eötvös Péter a portugál zenetudós-zeneszerzővel, Pedro Amarallal, tanítványával való beszélgetőkönyvében. 


A komponista nem ebben a művében foglalkozik először a naplóval: már Az álmok hídján mentem át című darabjának (1998-99) is ez adta alapját. A mű ugyan számos előadást ért meg a világ különböző pontjain - a 2001-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon Almási-Tóth András rendezésében, Vajda Gergely vezényletével játszották -, az operaházakban mégsem tudott gyökeret verni. Ezért döntött úgy a szerző 2007-ben, amikor a Lyoni Operaház újabb darabot kért tőle, hogy felesége és librettistája, Mezei Mária segítségével vérbeli operává alakítja a korábbi darabot, kilenc jelenetben bontva ki az érzékeny nő történetét. 


A Lady Sarashinát az Opéra National de Lyon társulata mutatta be elsőként 2008 márciusában a zeneszerző vezényletével, később a párizsi Opéra-Comique, majd a Varsói Nagyszínház is műsorra tűzte, magyarországi bemutatója azonban mostanáig váratott magára.

 

Akárcsak Az álmok hídján mentem át 2001-es tavaszi fesztiválbeli előadásán, a rendezést most is Almási-Tóth András, a karmesteri pálcát Vajda Gergely vette kezébe - Almási-Tóth András ezúttal díszlettervezőként is közreműködött. Az egyfelvonásos, angol nyelvű opera főszerepét, Lady Sarashina alakját a japán szoprán, Imaj Ajane alakítja, míg az egyenként számos szerepet magára öltő énekes triót Josida Makiko (szoprán), Zavaros Eszter (mezzoszoprán) és Maurice Lenhard (bariton) alkotja. A zenei kíséretet a kiegészített Budapesti Vonósok (művészeti vezető: Botvay Károly) és a Zeneakadémia hangszeres hallgatói biztosítják.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása