Az Interetnikai Fesztiválon vendégszerepel a kolozsvári Csipke

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Mezei Kinga által rendezett Csipke című előadása a csíkszeredai Interetnikai Színházi Fesztiválra kapott meghívást. A kétévente megrendezett színházi seregszemlének ezúttal a Csíki Játékszín ad otthont. 

A Máté Angi Mamó című regénye alapján készült előadást a fesztivál első napján, kedden, október 21-én 6 órától láthatja a csíkszeredai közönség a Csíki Játékszín nagytermében.

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

"Mezei Kinga előadása atmoszferikus, visszafogott színházi hatásokkal dolgozó előadás – nem a fordulatokban gazdag történetszövés, hanem a kis mozzanatok mintázatára épít: ez a színpadi világ valóban az árnyalatnyi eltérések és ismétlődések ritmusában szövődik, akár a csipke” – írja Varga Anikó a Pécsi Országos Színházi Találkozó közönségdíját elnyert előadásról.

 

csipke1

 Csipke (fotó: Bíró István)

 

A rendező a darab alapanyagául szolgáló regényről:

 

"Máté Angi Mamója régi csipke. Emlékfoszlányokból összeállt vallomás, önvallomása egy árva gyermeknek.  Kirakós-játék, az akarva akaratlanul is egymásba érő sorsokból. Régi fényképek sorozata. Egyetlen hosszú monológ, melyben megelevenednek a gyermekkor meghatározó szereplői, helyei, színei, illatai, érzései, fájdalmai, ahogyan egy magára maradt kislány láttatja velünk, akinek szegény és szürke mindennapjait a képzelete szövi csipkévé. Naiv és szokatlan szófordulatai ellenpontozzák a történet komorságát, Mamó szikárságát, a nehezen megélhető mindennapokat. Ezzel a bájjal tolakodik apró fejével be a világba, hogy tartozzon valakihez, mert egyedül van tulajdonképpen."

 csipke2 m

Csipke (fotó: Bíró István)

 

Színlap

 

 

Mamó - Albert Csilla

Angi - Györgyjakab Enikő

További szerepekben: Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Váta Loránd, Bodolai Balázs

 

Zenészek: Csiszér Viola / Szallós Kis Anna, Szabó Kati Kinga, Szabó József Attila

 

rendező: Mezei Kinga

dramaturg: Góli Kornélia

díszlettervező: Mezei Kinga

jelmeztervező: Gömöri Éva

zene: Mezei Szilárd


 

süti beállítások módosítása