Megvannak az Armel Operafesztivál győztesei

A produkciók versenyét a bécsi Neue Oper előadása, az énekesekét Marion Grange francia szoprán nyerte a budapesti Armel Operafesztiválon - tájékoztattak a fesztivál szervezői a Thália Színházban megrendezett október 17-ei díjátadó gála után.

A bécsi operatársulat Harrison Birtwistle Punch és Judy című operájának előadásával a zsűri és a közönség díját egyaránt elnyerte a produkciók versenyében. A Leonard Prinsloo által rendezett darab karmestere Walter Kobéra, a Neue Oper Wien intendánsa volt. Az énekesek mezőnyében a zsűri Marion Grange francia szopránt találta a legjobbnak, aki Christian Henking Figaro? című operájának Suzanne szerepét öltötte magára a fesztiválon.

 Photo Marion Grange 2 01

Marion Grange (forrás: opera-lausanne.ch)

 

 Az Armel Operaverseny és Fesztivál öt operaprodukcióval, köztük két ősbemutatóval várta közönségét október 9. és 17. között Budapesten. A Zeneakadémia Solti-terme adott helyszínt a két ősbemutatónak, Marco Tutino A gyertyák csonkig égnek és Christian Henking Figaro? című kamaraoperájának. Előbbi a Szegedi Nemzeti Színház produkciójaként a magyar színeket képviselte az előadások versenyében.

 

A fesztivál másik helyszínén, az Erkel Színházban a plzeni J. K. Tyl Színház, a bécsi Neue Oper és a grúz állami operaház egy-egy produkcióját állították színpadra, köztük Kerek Gábor Paródia című kisoperáját, amellyel a magyar komponista megnyerte az Armel első zeneszerzői pályázatát. Az operák versenyszerepeiben Magyarországot két énekes, Altorjay Tamás basszus és Richard Rittelmann bariton képviselte.

 

punch m

Neue Oper: Punch and Judy (forrás: diepresse.com)

 

Az idei fesztiválzsűri elnöke Philippe Agid nemzetközi tanácsadó, a párizsi operaház egykori főigazgató-helyettese volt, tagjai között külföldi szaktekintélyek, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója foglalt helyet. A hat szegedi év után idén a fővárosba költőző operafesztivál a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál társrendezvényeként valósult meg.

 Forrás: MTI

süti beállítások módosítása