A Vígszínház Mészáros Márta filmjével emlékezik ’56-ra

A Vígszínház idén is rendhagyó módon emlékezik az 1956-os forradalomra. Október 23-án este 19:30-kor a Házi Színpadon Mészáros Márta Napló apámnak, anyámnak című filmjét vetítik le.

A filmvetítés után Deres Péter dramaturg moderálásával beszélgetést zajlik majd a film alkotóival: Mészáros Márta rendezővel, Pataki Éva forgatókönyvíró-dramaturggal, valamint Czinkóczi Zsuzsa és Kútvölgyi Erzsébet színésznőkkel.

 

A filmről:

 

Mészáros Márta Napló-trilógiájának harmadik része az ’56-os forradalom és az azt követő megtorlások döbbenetes erejű dokumentuma. Mélyen humánus vallomás a "történelembe vetett egyén" sérülékenységéről, megalázottságáról, de az emberi tartásról, hősiességről is.

 

A filmben 1956. október 23-át írunk. A forradalom lázában égő tömeg Budapesten ledönti a Sztálin szobrot, a zsarnokság gyűlölt szimbólumát. A tüntetők sorában ott látjuk Jánost és feleségét, Ildit. A népharagtól való félelmükben a bukott hatalom emberei pánikszerűen menekülnek. Magda is megpróbál felkapaszkodni egy Csehszlovákiába tartó teherautóra, de elvtársai durván visszalökik.

 

vigmozi m

 Az esemény plakátja (forrás: Vígszínház)

 

Juli, a moszkvai filmfőiskola diákja a szovjet fővárosban reked 1956 októberében, és csak november 4-én tud hazajönni Moszkvából, és szeretne minél többet megörökíteni a forradalomból, csakhogy időközben megérkeznek a szovjet tankok a fővárosba. Jánosnak most már az élete forog kockán – ezért fiával, Andrással és Julival Ausztriába menekülnek. Később Juli és János mégis visszatérnek Magyarországra, és rövid ideig viszonylagos nyugalomban élnek. Pár hónapig úgy tűnik, jól döntöttek, ám az új évben elkezdődnek a letartóztatások, 1957 elején Jánost is letartóztatják, majd halálra ítélik.

 

Az 1990-ben készült film főszereplői: Czinkóczi Zsuzsa, Jan Nowicki, Törőcsik Mari, Bánsági Ildikó és Kútvölgyi Erzsébet.

 

 

süti beállítások módosítása