Tompa Andrea Déry-díjas

A magyar irodalom művelésében elért kimagasló eredményéért mások mellett Tompa Andrea író, kritikus, a Színházi Kritikusok Céhének vezetője vehette át idén a Déry Tibor Alapítvány díját.

 

Az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleményében felidézik: a Déry Tibor-díj az első olyan irodalmi elismerés, amelyet magánvagyonból alapítottak, és 1984 óta évenként ítélik oda a magyar irodalom kiemelkedő alkotóinak. A Déry Tibor Alapítvány az író özvegyének végakaratából jött létre, aki vagyonát a magyar államra hagyta azzal a feltétellel, hogy annak értékesítése után a befolyt összeg kamataiból kimagasló irodalmi tevékenységű művészeket díjazzanak.

 

Tompa Andrea

Fotó: mixonline.hu

 

A jutalmakat és az okleveleket 29. alkalommal adták át pénteken az Artisjus székházában. A díjazottak fejenként bruttó 375 ezer forintos pénzjutalomban részesültek. Az alapítvány titkára az Artisjus főigazgatója, Szinger András, a kitüntetést odaítélő kuratórium elnöke Závada Pál, tagjai Ilia Mihály, Keresztesi József és Lator László.

 

Tompa Andrea Békés Pál-díjas és Artisjus-díjas író, kritikus (a Színház című folyóirat szerkesztője, és színikritikákat ír a Magyar Narancsba is), a Színházi Kritikusok Céhének vezetője. Az ELTE Bölcsészkarán angol-orosz szakon végzett, dolgozott az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben, és tanít szülővárosa, Kolozsvár egyetemén. Első regénye, A hóhér háza 2010-ben jelent meg, a második, a Fejtől s lábtól című pedig 2013-ban – mindkettő kritikai és közönségsikert váltott ki, utóbbiért 2014-ben Artisjus-díjjal jutalmazták.

 

Tompa Andrea mellett Ferencz Győző József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, műfordító, az ELTE Anglisztika tanszékének oktatója, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke, Halasi Zoltán Hieronymus-, Palládium- és József Attila-díjas költő, író, műfordító és Havasréti József médiakutató, irodalomtörténész, író, a Pécsi Tudományegyetem BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének oktatója kapta meg idén a Déry-díjat.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása