Így avatták fel a Turay Ida Színház új otthonát

Október elején a fővárosi Kálvária térre költözött, és kőszínházi státust kapott a 14 éven át vándortársulatként működő Turay Ida Színház. A megnyitóról készült videót a napokban tette közzé a Hatos Csatorna. Az alábbiakban megtekinthetik.

Atadas

 

"Küzdelmes" időszakra készülnek

 

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere az ünnepségen úgy fogalmazott: a Kálvária tér egyike azoknak a közterületeknek, amelyeket nem átadnak, hanem visszaadják a józsefvárosiaknak. 

 

„Márciusban vehettük át a Kálvária téri épületet, azóta komoly megújuláson vagyunk túl: egyebek mellett új színpadtechnikát szereltünk be, és klasszikus széksorokat kapott a színházunk. Határozatlan időre szóló, de minimum tizenöt éves bérleti szerződést kötöttünk az önkormányzattal, ezért vállaltam, hogy saját forrásból újítjuk fel az épületet” – mondta el a Magyar Hírlapnak Darvasi Ilona, a Turay Ida Színház alapítója, aki hozzátette: a munkálatok során derült ki, hogy a lakóépület egésze renoválásra szorul, így újulhatott meg a ház teljes fennmaradó része, többek között önkormányzati támogatásból. 

Darvasi Ilona szerint ugyanolyan küzdelmes időszak áll a társulat előtt, mint az elmúlt több mint egy évtizedben.

 

 

A vándorút vége

 

A Magyar Narancs a költözés kapcsán A vándorút vége címmel publikált írást, amely a Turay Ida Színház történetét és anyagi helyzetét részletezi. Részletet olvashatnak a publikációból:

 

Részlet a cikkből:

 

"(...) 2013. december 9-étől bő egy hónapig lehetett pályázni a sokat látott (legutóbb a szintén magántulajdonban lévő Ruttkai Éva Színháznak kiadott) épületre. A Józsefvárosi Önkormányzat december 4-i képviselő-testületi előterjesztése szerint felesleges kiadásként értékelték a napilapban való meghirdetés 160 ezer forintra becsült költségét, így megelégedtek annyival, hogy az önkormányzat saját lapjában és felületein nyilvánosságra hozta a tendert. Az összesen 1500 négyzetméteres, évek óta üresen álló színházépületért minimálisan nettó 960 ezer forintot kellett ajánlani havonta. A pályázat simán lefutott, az egyetlen jelentkező Darvasi kft.-je volt, 970 ezer forintos bérleti díjat kínált. A feltételeknek - 10 éves működés, 100 ezer fizető néző, évi 400 előadás - a Turay pont megfelelt. A kiírás szerint az épületet a bérlőnek saját költségén fel kell újítania. Darvasitól úgy tudjuk, ez megtörtént, eddig mintegy 60 millió forintot költöttek rá, amit aztán a bérleti díjból levonhatnak.

 

A bérlet határozatlan időre szól, de az első 15 évben csak közös megegyezéssel lehet felmondani, így a színház befektetése nem veszhet el. Azért a kerület is beletett 43 millió forintot a felújításba, s nemcsak a ház homlokzatát, hanem - úgy tudjuk, kifejezetten a színház kérésére - az első emeleti födémet is rendbe hozatta. Az összeget soron kívüli határozattal biztosította az önkormányzat a részben saját tulajdonában álló háznak. A hely szelleméhez illően egy "józsefvárosi West Side Story", a Bubamara lesz a Turay Ida Színház első premierje októberben új, saját játszóhelyén, amit igen látványos - Darvasi szerint 8-10 milliós - reklámkampánnyal indítanak be".

 

 

 

süti beállítások módosítása