Elhunyt Bretus Mária táncművész

A Magyar Táncművészeti Főiskola mély megrendüléssel tudatja, hogy 71 éves korában 2014. október 21-én hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt Bretus Mária mesternő, az intézmény professor emeritája.

Bretus Mária a klasszikus balett művészdiplomájának megszerzését követően gazdag és sikeres éveket töltött el a Pécsi Balett társulatában, mint alapító-művész. Az együttes első generációjának tagjaként aktív táncosi minőségben az egyik legmagasabb kitüntetés, a Kiváló Művész birtokosa lett 1985-ben.

 

bretus rip2

Fotó: tancelet.hu

 

Művészi pályájának befejeztével 1988-92. között elvégezte a főiskola klasszikus balett pedagógus szakát, majd 1990-ben tanársegédi státuszban kezdte meg oktatói pályáját, amelyen gyorsan haladt felfelé. 2000-ben főiskolai tanár, majd hetvenedik életévét követően professor emerita lett. Több cikluson keresztül volt a klasszikus balett tanszék vezetője, az országos tananyag egyik kidolgozója.

 

Zórándi Máriával, a főiskola egykori rektorával együtt megírta az alapgyakorlatok Vaganova rendszeren alapuló metodikájának egyik legismertebb hazai jegyzetét: A balett technika alapjait. Táncpedagógiai munkássága elsősorban a néptánc szakirány klasszikus balett képzésére irányult. Gazdag alkotói és pedagógiai munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: Liszt- és Lőrinc-díjas, Érdemes, és Kiváló Művész, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa.

 

Bretus Máriát a Magyar Táncművészeti Főiskola a saját halottjának tekinti.

 

Forrás: tancelet.hu

 

 

süti beállítások módosítása