Operaházi technika a kulisszák mögött - Ybl-tárlat nyílt

A január 18-ig látogatható, Ybl Miklós: Operaház - Technika a kulisszák mögött címmel rendezett kiállítást a 200 éve született építész tiszteletére szervezett emlékévhez kapcsolódóan az óbudai Kiscelli Múzeum.

Ybl 1 

 

A kiállításról

 

A kiállításon bemutatják az épület homlokzati vázlatait, néhány végleges tervet és részletrajzot, illetve a színpadgépezet egyszerűsített modelljét is. "A korra jellemző neoreneszánsz stílusú építészeti tervek mellett rendkívül érdekesek és szépek az épületgépészeti és a színpadtechnikai berendezések tervei is. Mivel ezek nagyon ritkán szerepelnek kiállításokon, ezért szeretnénk közülük minél többet bemutatni. Különleges az Operaház hűtő-fűtő szisztémája, a világítás eszközei és a korszak színházépítészetében központi szerepet játszó tűzvédelmi megoldás is" - írja oldalán a Kiscelli Múzeum, ahol az akkoriban igen modernnek számító, először a budapesti Operaháznál alkalmazott Asphaleia-rendszerű hidraulikus színpadmozgató gépezetet is bemutatják egy nagyméretű mozgatható modell segítségével.

 

ybl

 

Kritikus szemmel a tárlatról

 

A Magyar Hírlap cikkéből

"Talán elsősorban a műszaki rajzokhoz valamelyest értők számára mond többet a számos eredeti metszet, alaprajz, a színpadgépezet, a csillárok tervei miatt - mégis bárki számára nyilvánvalóvá válik, hogy százharminc-száznegyven éve olyan szabadkézi rajzokat voltak képesek alkotni az építészek, segédeik és egyéb tervezők, amelyeknek ma a csodájára járhatunk.
Mint ismert, a hazai operajátszás mai fellegvára a kiegyezés utáni hatalmas fejlődés eredménye: százharminc éve, 1884 őszén adták át az operaházat, így a tárlat kettős évfordulóra emlékeztet. A dalszínházban a korszak legmodernebb technológiáit alkalmazták az arannyal borított belső mögött: gázvilágítást alakítottak ki, és az európai színháztüzek tapasztalatai miatt vasfüggönyt, acélszerkezetű tetőzetet és záporrendszert is beépítettek. Utóbbi víztartályai valahol a színpadnyílás fölötti térben a harminc évvel ezelőtti nagy felújításkor még megvoltak. A hidraulikus színpadgépezet, az úgynevezett Asphaleia-rendszer is újdonság volt, egész Európában elsőként itt alkalmazták. Ez a korábbi, a barokk színházművészetből megmaradt kulisszarendszert egyre inkább felváltó, fejlődő szcenikai igényeket segítette a süllyesztő-emelő utcáival. Az 1984- es nagy felújításkor elbontották, és mivel a hivatalosságok elutasították a védetté nyilvánítást, elpusztult. Ennek terveit is láthatják az érdeklődők a kiállításon, de egy remek, három karral működtethető maketten is bemutatják: a süllyedők a kék hidraulikafolyadék áramoltatásával fel-le mozognak - még a felnőttek is visszatérnek gyerekkori önmagukhoz ennek láttán. A tárlat kurátora, Branczik Márta - aki több építészeti válogatást is rendezett már - lapunknak elmondta, azért az operaházat választották, mert egyrészt ez Ybl egyik legismertebb alkotása, másrészt pedig a Kiscelli Múzeum gyűjteményében erről van a legtöbb anyag". 

süti beállítások módosítása