akezdetvége - "Kiváló a hangulat" a Szputnyiknál

Október 31-én mutatja be a Szputnyik Hajózási Társaság akezdetvége című előadását Kovács D. Dániel rendezésében a Jurányi Kamarateremben.

A darabról:

 

Sean O’Casey A kezdet vége című darabot 1937-ben írta, korának legremekebb színpadi gegjeit, helyzeteit mintegy hadrendben felvonultatva a darab elejétől a végéig. A Szputnyik műhelymunkájának célja ezeket a színpadi hagyományokat, alaphelyzeteket megérteni, majd korunk ízléséhez, humorához közelebb hozni, így újragondolva az ismert klisék, illetve az ezt felülíró abszurd hatásmechanizmusát.

 

DSC 9080

Fotó: Bartha Máté


A történet:


A ház urának egy estéje van, hogy rendet tegyen otthon, mielőtt hazaér a feleség. Az idő repül, a haver átjön, a munka vége távolodni, az apokalipszis közeledni látszik. Pánik hatására az ésszerűség misztikummá, a misztikum ésszerűvé válik.


A kisember története ez: azé a kisemberé, aki jelenünkben annyi feladattal találkozik csak a felszínen maradásért, hogy az előrelépésre, horribile dictu: alkotásra egyáltalán nem marad energiája. A szereplők a kihívásokra emberekként reagálnak: az ember-lét minden hiúságával, kicsinyességével, így jutva el a teljes értékvesztésig.

 

 

Erős hangsúlyt kap a tárgyak kultuszának kritikája: az ember hajlamos az ingóságok, az élete során összegyűjtött tárgyak alapján megítélni magát, vagy másokat. Végső soron az emberiség ellen forduló technika toposzát láthatjuk, csak szuperszámítógép helyett az otthon kallódó „biszbaszok” akadályozzák figuráinkat a boldogulásban.


A probléma gyökere mégsem a környezet fellázadása, hanem a szereplők hozzáállása az élet kihívásaihoz: a tagadással, az egymásra hárítással, a hibák elhallgatásával a figurák csak tovább görgetik maguk előtt a bajt, amíg az rájuk nem szakad. Esetünkben szó szerint. Így a színpadon megjelenő „bohócéria” egy mindezek bemutatására, karikírozására szolgáló formává válik: a poénkodás helyett inkább egy, az abszurd irányába húzó tanmesét látunk, a viccek igazságalapjával, kritikus hozzáállásával.


Kiváló a hangulat.

 

hajduk jankovics

Fotó: Bartha Máté

 

 

A Szputnyik Hajózási Társaság bemutatja:
Sean O’Casey
akezdetvége


fordította: Bart István

Kiváló a hangulat – egy részben | Sean O’Casey darabjának továbbgondolása

 

 

Darry Berrill: Hajduk Károly

Barry Derrill: Jankovics Péter
Lizzie Berrill: Pető Kata

 

díszlet, jelmez: Horváth Jenny
hang: Bartha Márk
video: Bartha Máté
rendezőasszisztens: Sápi Dalma
a rendező munkatársa: Budavári Réka, Hegymegi Máté, Fekete Ádám
produkciós vezető: Tóth Péter

rendező: Kovács D. Dániel 


Bemutató:

2014. október 31., 20 óra

Jurányi Kamaraterem (1027. Jurányi u. 1.)


További előadások:

november 3., 4., 20 óra,

december 4., 5., 6., 19 óra


Jegyek: juranyihaz.hu, juranyijegy@gmail.com

Sean O’Casey örököseinek az engedélyét a Macnaughton Lord Representation (London) és a Hofra Kft. közvetítette.

 

 

süti beállítások módosítása