Az Interetnika Fesztiválon szerepel Szikora János Liliomja

 

A hetedik alkalommal – ezúttal Csíkszeredában –  sorra kerülő Interetnikai Színházi Fesztiválon (IFESZT) szerepel a nagyváradi Szigligeti Színház társulata a Liliom című előadással október 26-án, vasárnap 20 órától.

Idén a csíkszeredai Kortina Egyesület és a Csíki Játékszín szervezi meg a vándorfesztivált, amelynek legutóbbi kiadására épp Nagyváradon került sor a Szigligeti Színház szervezésében. Ez alkalommal hat nap alatt tizenhárom romániai társulat magyar, német és jiddis nyelven játszott előadása látható a fesztivál keretében.

 

liliom6

 

Szikora János rendező a Liliomról:

 

"Izgat, ahogy két ember legmélyebb vonzalma a kimondatlan és kimondhatatlan szavak tartományában fogalmazódik. Pedig Julika és Liliom nem is olvasták Wittgensteint mégis tudják: amiről nem lehet beszélni arról hallgatni kell. Megrendít az emberi létezésnek az a pereme, ahol az ég és föld gyönyörű érintkező felületét úgy hívják: a reménytelenség horizontja. És végül kinyílik a szemem egy szerényen meghúzódó instrukcióra valahol a darab végén: "(Julika) visszajön a szinpadra, kezében egy bibliával. Leül a gyertya mellé és olvassa a bibliát..." Mi van? Megőrült ez a Molnár? Mit akar ez a Bibliával? Mit olvas ez a lány a Bibliából? Nos azt hiszem e kérdések nyomán tárul fel a darab legizgalmasabb dimenziója: a spirituális üzenet." - A rendezővel készült teljes interjú ide kattintva érhető el.

 

Forrás: Nagyváradi Szigligeti Színház

 

süti beállítások módosítása