Mesterkurzus - Ismét műsoron Cserhalmi rendezése Székesfehérváron

Október 24-én és 25-én újra átveszi az uralmat a Kozák András Stúdióban Sztálin, Zsdanov, Prokofjev és Sosztakovics, azaz Gáspár Sándor, Kuna Károly, Derzsi János és László Zsolt. Cserhalmi György rendezése pénteken és szombaton 19 órától tekinthető meg.

 

A Vörösmarty Színház ajánlója:

 

Az 1948-ban játszódó történet egyszerű: Sztálin és Zsdanov, a nagy Szovjetunió teljhatalmú urai, a Kremlbe hívják a világhírű Prokofjev és Sosztakovics zeneszerzőket. Nyakalják a vodkát, és a vendégeiket is erre kényszerítik. A művészet és zene társadalmi funkciójáról provokálnak vitát, valójában Prokofjev és Sosztakovics megalázása a céljuk.

 

mesterkurzus 15

 

A történet újabb és újabb váratlan fordulatot hoz. Sztálin kedvenc grúz népdalát énekelteti velük, majd az az ördögi terv fogan meg agyában, hogy szerezzenek együtt zenét… Sztálint bosszantja, hogy hiába övé a hatalom, a zenei tehetségüket nem tudhatja a magáénak. Zsdanov mellette tehetségesebb muzsikusnak tűnik föl, aki azonban eltékozolta mindezt a politikai hatalomért.

 

David Pownall művében mesterien keveri a humort a gyilkos szatírával, sőt, néha tragikus hangot is megüt – de a végére mégis a művészet magasztosul föl az eszement politikával szemben.

 

 

 

 

Cserhalmi György a darabról:


"(...) David Pownall intuitív fickó lehet, mert tud prokofjevül és sztálinul gondolkodni. Szerintem egy nagyon vagány író-történész, aki átbúvárkodta ezt a területet. Már amihez a hetvenes évek közepén hozzá lehetett férni. Magyarra 1983-ban fordították le a darabot, rádiójátékot készítettek belőle. Most idősebb Bojtár Endre újrafordította. Szenzációs, dús szöveg jött létre. Van szuttya, leve, rétegei, nagyon jó gyurmázni vele. (...) Amikor olvasgattuk a szöveget, azt gondoltam magamban, szólni kéne: semmi aktualizálás! Később ki is mondtam. Mindenki örült neki. Ráadásul nem szeretek divatos lenni, vagy, ami még rondább szó: korszerű. Valamilyen vagyok, de nem „szerű”. Divatos meg az, amin holnap röhögünk. Egyetlen fontos szempont van: érdekel, vagy nem érdekel. Ha érdekel, akkor talán mások számára is érdekes dolgot csinálhatunk belőle együtt. (...)" (Forrás: mno.hu)

 

 

 

Képek az előadásból:

Fotók. vorosmartyszinhaz.hu

 

mesterkurzus 1

1.

 

mesterkurzus 2

2.

 

mesterkurzus 3

3.

 

mesterkurzus 7

4.

 

mesterkurzus 9

5.

 

mesterkurzus 10

6.

 

mesterkurzus 11

7.

 

mesterkurzus 13

8.

 

mesterkurzus 14

9.

 

mesterkurzus 16

10.

 

mesterkurzus 17

11.

 

mesterkurzus 18

12.

 

mesterkurzus 20

13.

 

mesterkurzus plakat

 

Az előadásban Zemlényi Katica vezényletével közreműködik a Vox Angelorum Gyermekkar.

A szerző engedélyét a Hofra Kft. közvetítette.

 

Időpontok:
2014.10.24 19:00
2014.10.25 19:00
2014.11.05 19:00
2014.12.14 19:00

 

Forrás: vorosmartyszinhaz.hu

 

 

süti beállítások módosítása