Musicalben kel életre Degas egyik legjelentősebb szobra

 

Életre kel az impresszionizmus egyik legjelentősebb szobra, Edgar Degas világhírű, a földkerekség számos nagy múzeumában látható alkotása, a Tizennégy éves kis táncosnő egy új amerikai musicalben, amely a titokzatos modell és az őt megörökítő művész történetét igyekszik rekonstruálni, kombinálva a klasszikus táncot a musical műfajával.

A Little Dancer című újszerű zenés játék a washingtoni Kennedy Center 7 millió dolláros produkciója, amelyet elsőként, szombaton a kulturális központban mutatnak be, majd november 20-áig az Eisenhower Színházban játszanak. 


A mű a képzőművész és a fiatal modell képzeletbeli története, amely megpróbálja megfejteni a titokzatos lány rejtélyét. Marie van Goethem táncosnőről, a párizsi operaház balett-társulatának fiatal növendékéről nagyon keveset tudni, jóformán csak azt, hogy Belgiumból, a szegénység elől menekült Párizsba, a tánc világába - amely a nyomorból való kiemelkedés egyik lehetőségét kínálta a fiatal lányok számára - és semmit sem tudni sorsának alakulásáról. A táncosnők szűkös körülmények között éltek Párizsban is a 19. század végén, a szegénységből csak tehetős férfi pártfogók révén kerülhettek ki.


Edgar Degas francia festő és szobrász (1834-1917) műveinek több mint felén a táncosok világát örökítette meg. A 14 éves táncoslány ikonikussá vált alakját viaszból és agyagból mintázta meg 1878 és 1881 között, amikor már romlani kezdett a látása. A szobrot később kiöntötték bronzból, és számos példány került belőle a világ nagy múzeumaiba. A darab szerzőjét, Lynn Ahrenst az eredeti, a viaszszobor ihlette meg, amely jelenleg a washingtoni National Gallery of Artban található. 

 

degas


Az alkotás már 1881-es bemutatásakor nagy figyelmet keltett, a balettszoknyás, hajszalagot viselő alak a háta mögött összefogja kezét, egyik lábát pedig előre nyújtja. A szobor egy bronz változata 2009-ben 13,2 millió fontos, akkori árfolyamon 4,4 milliárd forintos rekordáron kelt el egy londoni árverésen. A Sotheby's akkori helyettes vezetője azt mondta, hogy a mű Degas legfontosabb, az impresszionizmus egyik legjelentősebb szobra.


A 12 éven felülieknek ajánlott darab cselekményét Lynn Ahrens Tony-díjas (Ragtime) szerző írta a Degas és a vele gyakran együtt alkotó Mary Cassatt amerikai művésznő által hátrahagyott szövegek alapján. Zenéjét Stephen Flaherty (Ragtime, Rocky) szerezte, a férfi főszerepet a négyszeres Tony-díjas Boyd Gaines, a fiatal Marie-t Tiler Peck, a New York City Ballet csillaga, a felnőtt Marie-t pedig Rebecca Luker Broadway-sztár alakítja, a rendező és koreográfus pedig Susan Stroman (producerek). 


A musicalben a táncosnő és a szobrász akkor találkozik, amikor Degas rajtakapja lopáson a lányt, s ahelyett, hogy a rendőrséget hívná, megkéri, hogy álljon neki modellt. A darab a továbbiakban apa-lány viszonyként festi le a táncoslány és a kiállhatatlan természetű, a szex iránt kevéssé érdeklődő férfi kapcsolatát. 


Nagy volt a kihívás az alkotók számára, mivel a Little Dancer egy tipikusan amerikai műfajban, musicalben mutatja be a klasszikus zene világában játszódó történetet. 


A musical premierjével egy időben mini Degas-kiállítás nyílik a National Gallery of Artban, ahol a tánc megtestesülésének számító szobor eredetije található.

 

süti beállítások módosítása