W.S. Othello - Zsótér Sándor a Stúdió K-ban rendezett

Zsótér Sándor rendezésében mutatja be a Stúdió K Színház Shakespeare klasszikusát, ezúttal W.S. OTHELLO - néger mór címen, október 25-én. Othello szerepében Kaszás Gergő lesz látható, míg Desdemonát Földeáki Nóra, Jagot pedig Rába Roland alakítja.

A Stúdió K ajánlója:

 

Othello fekete a fehér Velence szolgálatában. Katona, aki tapasztalt, tehetséges a hadvezetésben, de járatlan az élet egyéb területein. Azt hiszi, mindenki olyan, mint ő. Desdemona beleszeret, megszökik apja házából és feleségül megy a már nem fiatal férfihoz. Jago mérget csöpögtet Othello fülébe. Hogy Desdemona megcsalja Cassióval. Elejtett szavakkal mérgezi. A legócskább közhelyekkel fogja meg. És nem engedi ki a kezéből. Egyre arcátlanabbul űzi, míg teljesen ki nem fordul magából, míg be nem teljesíti azt, amit gondolnak róla.

 

 

szigetváry zsolt

 fotó: Szigetvári Zsolt, MTI

 

Az Othello a féltékenység tragédiája. Így gondolunk rá. Ha soha nem láttuk, nem olvastuk is. Így él a köztudatban. Emblematikus mű. És közben az Othello csupa kérdés! Mért szökik meg Desdemona az apjától? Mért nem állnak elé, hogy szeretik egymást, és össze akarnak házasodni? Tényleg olyan fontos Othello Velencének? Rasszisták vagy sem? Mért olyan biztos magában Othello? És Desdemona? Mért nem kérdez semmit Othello Desdemonától? Vagy Cassiótól? Mi baja igazából Jagónak Othellóval? És mért nem szól a józan gondolkodású, úrnőjét szerető Emilia, hogy ő találta meg a kendőt, és adta oda Jágónak, amikor látja, milyen nagy a baj? És mért öli meg Jago a végén, mikor ő soha nem cselekszik közvetlenül, nyíltan? Hogy lehet, hogy Jago becsületes voltát senki nem kérdőjelezi meg? Mért hisz benne vakon Othello? És Cassio is? Naivak vagy nemtörődömök? Rossz emberismerők, vagy csak nem kutatják a másik embert? Mért? Hogy megtudjanak róla és magukról is valamit. Hogy ne hagyják magukat olyan könnyen manipulálni. Hogy ne csak magukról gondolkodjanak, hanem a másikról is.

 

szigetváry zsolt2

Kaszás Gergő és Földeáki Nóra (fotó: Szigetvári Zolt, MTI)

 

W.S. OTHELLO

Néger mór

 

Író: William Shakespeare

Rendező: Zsótér Sándor

 

Színész:

Velence hercege - Spilák Lajos

Brabantio, fontos ember Velencében - Molnár Erika

Othello, dandár Velence szolgálatában - Kaszás Gergő

Cassio, hadnagy - Kovács Krisztián

Jago, zászlós - Rába Roland

Rodrigo, pénzes velencei fiatalember - Nagypál Gábor

Montano, Othello elődje Cipruson - Sipos György

Desdemona, Brabantio lánya, Othello felesége - Földeáki Nóra

Emilia, Jago neje - Homonnai Katalin

Bianca, Cassio metresze - Nyakó Júlia

 

Díszlettervező: Ambrus Mária

Jelmeztervező: Benedek Mari

Dramaturg: Ungár Júlia

Fény: Fodor Gergely

Rendezőasszisztens: Pallagi Melitta

 

Bemutató időpontja: 2014. október 25. 19:30 , Stúdió K

 

süti beállítások módosítása