"Egy kis valóság, egy kis szürrealizmus" - Átadták az Operettszínház díjait

Péntek este nagyszabású gálaműsorral, a műfaj legjavát felvonultatva ünnepelték meg a Magyar Operett Napját a Budapesti Operettszínházban. Az immár hagyományos koncert részeként átadták az Operettszínház és a Musica Hungarica Kiadó díjait is.

A Budapesti Operettszínház, a Musica Hungarica Kiadóval közösen hagyományt teremtett azzal, hogy október 24-én gálaműsorral emlékeznek meg a hamisítatlan magyar zenés színházi műfajról, az operettről, és annak kiemelkedő zeneszerzőiről, illetve népszerű műveikről. Emellett a mai operett játszás jeles művészeit, alkotóit is díjazzák, akiknek köszönhetően az operett, a hagyományok tisztelete és megőrzése mellett, ma is kedvelt és népszerű műfaj maradhatott.

 

GMS 4224

 

„Az elmúlt tizenkét évben a magyar operett nagy eredményeket ért el Magyarországon és  a világban is. Hungarikum címet kapott, egyedüliként a színházi műfajok közül és a magyar operett játszás fellegvára, a  Budapesti Operettszínház nemzeti intézmény lett. Igazi, élő műfaj, ma már elmondható, hogy az Operettszínház fiatal utánpótlás csapata és a nagy generáció együtt az ifjakat éppen úgy, mint a középkorúakat is elhozza egy-egy előadásunkra” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Kerényi Miklós Gábor direktor.

 

A Budapesti Operettszínház nem csak Magyarországon, hanem világszerte, fellépésekkel, előadásokkal, különböző rendezvényekkel igyekszik népszerűsíteni az operettet.

 

Nagy öröm számunkra, hogy nemrégiben Debrecenben közösen a Csokonai Színházzal hoztunk létre egy nagyon sikeres Marica grófnő előadást, hogy a Bajadér 2015 telén két hetes turnén vesz részt a Tel-Avivi Operában. s hogy a jövőre százéves Csárdáskirálynő mind belföldön, mind külföldön öregbíteni fogja színházunk és Magyarország hírnevét”  - árulta el a főigazgató.

 

A Magyar Operett Napja alkalmából rendezett gálán, a tavalyi ünnepi műsorhoz hasonlóan, a műfaj legendás zeneszerzőinek, köztük Lehár Ferenc és Kálmán Imre műveit tematikus blokkokban, „csokorba szedve” láthatta és hallhatta a közönség.  

 

GMS 4233

 

Hagyományosan a Magyar Operett Napja alkalmából rendezett gálán díjazzák a tavalyi évad kiemelkedő alakításait, ifjú tehetségét is, emellett a Musica Hungarica kiadó életmű díjat ad át, és idén sem maradt el az operett napi Nagydíj átadása. Az elismeréseket Kerényi Miklós Gábor és a színház fenntartója képviseletében, Hausenblasz Dóra az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője adták át.

 

 „Az évad operett színésze” idén Boncsér Gergely lett, aki a díjat a tavalyi évadban bemutatott A mosoly országában nyújtott alakításáért kapta: a Budapesti Operettszínház vezető szólistája Szu Csong herceg szerepében nyújtott kiemelkedő teljesítményt.  Boncsér Gergely bonvivánként már számos más szerepben is bizonyította tehetségét, a Csárdáskirálynőtől, a Marica grófnőn át a Cigányszerelemig. Nem véletlen, hogy az idei díjazottra már az opera világa is felfigyelt, különleges tenor hangját számos operában hallhatjuk.

 

GMS 4250

 

„Az évad musicalszínésze” kategóriában Nádasi Veronikát díjazták, akinek egyedi hangja minden szerepében különleges élményt nyújt, alakításai pedig egytől egyig emlékezetesek, ám a mostani elismerést az Elfújta a szélben nyújtott alakításáért kapta, Suellen O'Hara megformálásáért, akinek alakja, dalai  keretbe foglalják a klasszikus történetet.

 

Az évad legígéretesebb ifjú művészének járó elismerést, a Marsallbot-díjat Veréb Tamás vehette át a tavalyi díjazottól, Brasch Bencétől. Az alig húsz éves Veréb Tamás már igen fiatalon felhívta magára a szakma és a közönség figyelmét. Ám miután feltűnt a TV2 Voice című műsorában Kerényi Miklós Gábor csábította a Budapesti Operettszínházba. Bemutatkozása olyan jól sikerült, hogy a Rómeó és Júlia főszerepéért most kiérdemelte a Marsallbotot. Tamás az idei évadban Mozartkent mar bizonyított és hétvégén pedig a Miss Saigon férfi főszerepében mutatkozik be.

 

GMS 4197

 

A Musica Hungarica által alapított életműdíjat, Éliás Tibor a kiadó vezetője, idén a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatójának, Artisjus-díjas karmesternek, érdemes valamint kiváló művésznek Makláry Lászlónak, adta át.

 

A Főigazgatói nagydíjat már évek óta olyan személyeknek ítélik oda, akik sokat tettek és tesznek a magyar operettért, és általában ezért a műfajért. 2014-ben ebben az elismerésben Szinetár Miklós a Budapesti Operettszínjáu örökös tagja részesült, a magyar operett hazai és külföldi népszerűsítéséért folytatott több évtizedes munkásságáért.

 

"Ebben a színházban kaptam zseniális elődömtől, Gáspár Margittól az első szerződésemet, mindössze 61 éve. S most átvehetem ezt a díjat nagyszerű utódomtól, akinek a színház az új aranykorát köszönheti. Ő említette ezt a legendás Csárdáskirálynőt, nos, pont most lesz hatvan éve, hogy ezen a színpadon bemutattuk, s ezt követően1600 előadást élt meg itthon és külföldön…. Ez a műfaj, az operett attól jó, ha az, ami: egy kis valóság és egy kis szürrealizmus. Ez adja a varázsát, ettől annyira magyar, ettől annyira a miénk, s ettől fog élni nagyon sokáig…" - monda az elismerés kapcsán a rendező.

 

A Magyar Operett Napja alkalmából rendezett gálaműsorban operettszínház sztárjai, köztük Dolhai Attila, Fischl Mónika, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari, Peller Károly, Oszvald Marika, Kékkovács Mara, Boncsér Gergely, Gömöri András Máté, Szendy Szilvi, Lukács Anita, Vadász Zsolt, Kállay Bori, Faragó András lépett fel, valamint a színház balettkara.  A Budapesti Operettszínház szimfonikus zenekarát Makláry László vezényelte.

 

Színház.hu/Budapesti Operettszínház

Fotó: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása