Csuja Imre: "Remélem, nem robbantják szét a színházat"

Az Örkény Színház művészét a Magyar Narancs kérdezte. Lapszemle.

 

A Magyar Narancs cikkéből:

 

Nemrég mutatta be az Örkény Színház Jarry Übü királyát Csuja Imre főszereplésével. Arra a kérdésre, hogy a hazai közélet szolgáltatott-e alapanyagot a figura megformálásához, a színész elmondta, ezt nem forszírozták különösképpen, nem aktuálpolitizálnak. "A mi előadásunk igyekszik hosszú évtizedek korképét megmutatni, a jellemek ferdülését, a személyek torzulását. Örök emberi problémákkal foglalkozik, a mohósággal, zsarnoksággal, gyávasággal, árulással. Ezek az emberiséggel egykorú tulajdonságok, nem kell kivetíteni a mára vagy a közelmúltra" - fogalmazott Csuja Imre.

 

csuja ubu orkeny

Fotó: Szabó Balázs, valasz.hu

 

"A Macbeth-problematikával indul az előadás. Übü papa az elején egy elégedett, jóllakott napközis, akit Übü mama piszkál fel, hogy harapjon bele az almába. És a szellem kiszabadul a palackból. Übü mama sem tudja, mit indít el, csak azt látja, hogy a férje alkalmas bizonyos dolgokra. És aztán egyre jobban belemelegszik a gyilkolásba, az árulásba, a szarságba. Bámulatos, hogy mi rejlik egy emberben, ha lehetőséget kap. Nagyon érdekes kibányászni magamból ezt a férget" - mesélte Csuja Imre.

 

A színész elmondta, az Örkény társulatában nincs aggodalom amiatt, hogy Mácsai Pál igazgatói mandátuma 2015 januárjában lejár. "Ráérünk akkor foglalkozni vele, amikor helyzet van. Nagyon remélem, hogy nem robbantják szét a színházat a külső pályázók. Optimista vagyok ebben az ügyben" - tette hozzá.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása