61 éve hunyt el az "Operettkirály"

61 éve, 1953. október 30-án hunyt el párizsi otthonában Kálmán Imre.

kalman-imre nagy

 

Akármennyire is sajátunknak érezzük nagy operettszerzőinket, köztük Kálmán Imrét, sikereik inkább köthetőek Bécshez, mint Budapesthez. Kálmán is nagyrészt Ausztriában illetve Németországban dolgozott, és ott érte el világraszóló sikereiket. A bécsi operett "ezüstérájaként" is emlegetik a két magyar szerző, Kálmán Imre és Lehár Ferenc nevével fémjelzett, 1900-1920 közti időszakot.

 

Kálmán Imrét saját kérésére Bécsben is temették el, ám kétségtelen, hogy világszerte magyar zeneszerzőként, az „operett királyaként” tartják számon.

 

kálmánimre 

A zene és színház bűvöletében

Kálmán Imre Koppstein Károly siófoki gabonakereskedő és Singer Paula hat gyereke közül harmadikként született. A gimnáziumban vezetéknevét Kálmánra változtató komponista zeneszeretetét és tehetségét nagy valószínűséggel a művészetekért rajongó édesanyjától, és az anyai ágon rokon kiváló muzsikusoktól örökölhette. A zene a szülői házban kiskorától körülvette Kálmán Imrét - édesanyja és nővére is zongoráztak.

 

Ő maga első zongoraóráit Remcsák Antalné siófoki művésztanártól vette, még elemi iskolás korában. Ám első zenei leckéit 1888 nyarán, Liedl Ferenc elismert hegedűművésztől kapta, aki náluk vett ki szobát. Kálmán Imre a zene mellett a színházzal is igen fiatalon ismerkedett meg: siófoki házuk közvetlen szomszédságában volt ugyanis a Karpelesz Lipót által alapított Nyári Színkör, ahol a zeneszerző gyerekkorában sok időt töltött, mivel lenyűgözte a kulisszák mögötti világ.

 

A remek hírnévnek örvendő siófoki izraelita népiskola elvégzése után Kálmán Imre gimnáziumi tanulmányait Budapesten, a Deák téri Evangélikus Főgimnáziumban végezte, de már tizenöt évesen beiratkozott a Zeneakadémiára, ahol Koessler János tanítványa volt. A zene mellett jogot is hallgatott a budapesti egyetemen, illetve a Pesti Napló zenei rovatának vezetője lett, ahol öt évig dolgozott és publikált az Új Időkben is.

 

 

A világsiker útján

A Kálmán Imre a Zeneakadémia elvégzése után hiába keresett kiadót Bécsben, Münchenben, Lipcsében dalainak és szimfonikus költeményeinek. "Ha ez így megy tovább, én valami retteneteset csinálok... Operettet fogok írni!" - fenyegetőzött. És milyen jól tette, hogy beváltotta a fenyegetést! Kálmán Imre első operettjét, a Tatárjárást a Vígszínházban, 1908. február 22-én mutatták be, onnan indult a világhírnév felé.

 

A Tatárjárást pesten 144-szer játszották, majd Bécsben és Prágában is bemutatták. A bécsi premier világsikert hozott a szerzőnek, hiszen akkoriban Bécset tartották az operett fővárosának. Nem sokkal azután a komponista Bécsbe költözött és 1938-ig ott is élt és alkotott. Librettóit Bécsben osztrák szövegírók, Alfred Grünwald, Julius Brammer és Rudolf Oesterreicher írták.

 

A Tatárjárást közben játszották New Yorkban, Moszkvában, Londonban, Rómában is és ez volt az első magyar operett, amelyet Franciaországban is bemutattak. Kálmán Imre darabjainak ősbemutatóit ezután a bécsi Johann Strauss Theaterben, illetve a Theater an der Wienben tartották, csak azután vitték színre Pesten is.

 

csárdáskirályné szerepo 

A Csárdáskirálynő és az Opettkirály

Legsikeresebb és máig világszerte legismertebb művét, a Csárdáskirálynőt 1915. november 17-én, a világháború idején mutatták be Bécsben. Magyarul egy évvel később láthatta és hallhatta a pesti közönség a Király Színházban. A hazai közönség nagy sikerrel fogadta az “Operettkirály “ többi művét is- többek közt 1922-ben A bajadért, 1924-ben a Marica grófnőt vagy 1926-ban A cirkuszhercegnőt. Az utolsó magyar Kálmán-premier 1937-ben volt a Városi Színházban, a Josephine császárné címszerepét az európai operaházak akkori sztárja, Németh Mária énekelte.

 

A második világháború kitörésekor zsidó származása miatt Kálmán Imrének el kellett hagynia Bécset. Párizsba költözött, majd Amerikába. Onnan csak a háború után tért vissza Franciaországba. 1953. április 11-én zenei munkássága elismeréseként Joseph Paul-Bencour tüntette ki a francia becsületrend tiszti keresztjével. Utolsó operettje, az Arizona Lady premierjét már nem érte meg. A francia fővárosban halt meg 1953. október 30-án. Kívánsága szerint Bécsben temették el.

 

Forrás: operett.network.hu, emlekhaz.konyvtar-siofok.hu Fotó:emlekhaz.konyvtar-siofok.hu

 

süti beállítások módosítása