"A 40! avagy véges élet egy őrültködés" - Villáminterjú Mészáros Bélával

Október 30-án a Jurányi Inkubátorházban az öregedést veszi górcső alá Bánki Gergely, Stefanovics Angéla, Keszég László és Mészáros Béla a 40! avagy véges élet című produkcióban.

 

Négyen, Bánki Gergellyel, Keszég Lászlóval és Stefanovics Angélával írjátok, rendezitek és játsszátok a 40! avagy véges élet c. előadást. Hogyan állt össze a csapat?

Gergő úgymond a csapatkapitány: ő keresett meg minket az előadás ötletével még augusztusban. Tudtam, mivel október közepén lesz egy másik, Katonás bemutatóm az M/S, a délutánokat és az éjszakákat kell majd beáldoznom, de nagyon vágytam erre a munkára.

 

40

Fotó: Nagy György

 

2003 óta vagy a Katona József Színház társulatának a tagja és csak ritkán látni téged külsős produkciókban.

Mivel a Katonában májusban még nem tudni, hogy a következő évadban milyen előadásokban fogunk játszani, ezért is nehéz velünk tervezni. De azért az utóbbi években megváltozott, és sokan el tudtak és tudnak vállalni egy-egy külsős produkciót. Ami engem illet, nyaranta a volt osztálytársaimmal, az AlkalMáté Truppal dolgozom együtt, emellett egyszer játszottam az Örkényben is.

 

40 1

Fotó: Nagy György

 

A TÁP Színház őskorában pedig – több Katonás színésszel egyetemben – rendszeres fellépője voltál a Minden Rossz Varietének.  Miért lett ennek vége?

Huszonnégy-huszonöt évesen még szórakozásnak számított az egész napos próbák után fellépni a varietében, idővel azonban belefáradtunk és emellett annyian lettünk, hogy már nem volt feltűnő, ha épp nem mentünk el. Inkább hagytuk, hogy olyanok csinálják, akik örömüket lelik benne.

 

40 7

Fotó: Nagy György

 

A 40! avagy véges élet az öregedéssel kapcsolatos félelmeket és aggályokat állítja a középpontba. Közeledve a negyvenhez neked vannak valamilyen félelmeid vagy olyan vágyaid, amiket mindenképp szeretnél addig megvalósítani?

Olyan vágyaim nincsenek, hogy például 40 évesen szeretném elkészíteni életem harmadik nagyjátékfilmjét, vagy, hogy hatalmas hírnévre tegyek szert. Az utóbbi időben azon kezdtem el gondolkodni, hogy mennyire ismerem önmagam, és arra kellett rájönnöm, hogy nem tudom, hogy milyen az igazi énem, hogy ki az, aki igazán szeretnék lenni. Valójában tehát arra vágyom, hogy megtaláljam a saját utamat.

 

40 9

Fotó: Nagy György

 

A Cabaret Ma sorozat részeként hozzátok létre a produkciót. Mennyiben lesz tényleg kabaré az, amit majd látunk?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy őrültködés. Olyan jelenetek sorozata, amikbe megpróbáltunk többfajta humort belecsempészni. Alapvetően az egész előadásra igaz lesz az, hogy nehéz és súlyos problémákat fordítunk át a humor nyelvére, a kabaré műfajára.

 

Szerző: Antal Klaudia

 

 

 

süti beállítások módosítása